Erste Liga: történetének első bajnoki címét szerezte a Gyergyói HK

A székelyföldi gárda a döntő hetedik mérkőzésén 2-1 arányban múlta felül az FTC-Telekom csapatát.

A liga 2008 óta íródó történetében először fordult elő, hogy a hetedik mérkőzés döntsön a bajnokról, a Ferencváros révén pedig először jutott el a fináléba olyan gárda, amely a negyedik helynél rosszabb pozícióban zárta az alapszakaszt. Az FTC ötödik volt, de azóta búcsúztatta a harmadik DVTK-t és az első Budapest JA-t is.Fotó: Facebook/Gyergyói HK

A döntő első két meccsét vendégként nyerte a zöld-fehér alakulat, előbb 3-2-re, majd hihetetlen dráma végén 2-1-re: az egyenlítő gól 15 másodperccel a dudaszó előtt született. A harmadik, budapesti összecsapást a Gyergyó nyerte, pedig már kétgólos hátrányban volt, a negyedik felvonást a Tüskecsarnokban az FTC 3-2-re, azaz egyetlen sikerre került a bajnoki címtől, ám azóta kétszer nyert a Gyergyó, előbb otthon 5-1-re, majd szerdán Budapesten 4-3-ra, pedig a záró húsz perc előtt a rivális már 3-1-re is vezetett.

Az elődöntőben is mindkét érdekelt hétmeccses sorozatot produkált: a GYHK hosszabbításban verte a vendég Brassói Corona együttesét, míg az FTC idegenben győzött az alapszakaszelső Budapest JA ellen, ezzel szerezte meg 30. magyar bajnoki aranyérmét. A magyar bajnokságban eddig csak egyszer, 2005-ben tudott nyerni egy csapat 1-3-as hátrányból, akkor a Fehérvár verte a Dunaújvárost.

A hetedik meccsről agyrázkódás miatt hiányzott Kulmala Rasmus, el sem utazott Székelyföldre. Kemény, feszes védekezéssel kezdett mindkét csapat, nem volt sok helyzet, majd a szünet előtt a játék késleltetéséért állították ki Kontsa Mesikämment, az emberelőnyt pedig gyorsan gólra váltotta a GYHK: Sebastien Sylvestre erős passzát Vincze Péter irányította a keresztléc alá (1-0).Fotó: MTI/Veres Nándor

Ezt követően sem igazán változott a játék képe, a 30. percben váratlanul egyenlített az FTC: Oliver Betteridge szerzett korongot a félpályánál, meglódult, és két védő gyűrűjéből lövésre vállalkozott, Rasmus Rinne pedig lepkéskesztyűvel bevédte (1-1).

A záró harmad hazai emberelőnnyel indult, ebből Matias Haaranen távolról talált be, Szigeti Ákos zavarta a vendégkapus kilátását (2-1). Aztán az FTC került fórba, de csak helyzetig jutott, a hajrában pedig lehozott kapus mellett sem tudott egyenlíteni, így a Gyergyói HK története legnagyobb sikerét aratta.

Kapcsolódók

Kimaradt?