„Merveilleux, magnifique et très bien” – Kádár Zoltán, marosvásárhelyi rádióssal értékeltünk olimpiát

Csillagos tízessel osztályozta a párizsi olimpia szervezését Kádár Zoltán. A Marosvásárhelyi Rádió munkatársa újságírói és kicsit szurkolói szemmel is értékelte az idei nyár csúcseseményét, ahol a „fővonalból” élte meg az erdélyi és magyarországi sportolók sikereit.

Volt viszont már rutinja az ötkarikás játékok terén, hiszen paralimpiával együtt ez volt az ötödik, amelyről tudósított. Ha rangsorolnia kellene, még mindig a londoni paralimpia áll az első helyen, hiszen az volt első ilyen élménye, de a párizsi olimpiát is mindenképp az elsők közé sorolná. „Először tapasztaltam meg, hogy milyen egy nyári olimpia nézőkkel, ráadásul Európában volt” – mondta a Maszol megkeresésére Kádár Zoltán, aki a koronavírus-járvány miatt három évvel ezelőtt rengeteg korlátozás közepette szervezett tokiói játékokon is részt vett.

Fotó: Kádár Zoltán Facebook-oldala

Párizsban is felütötte a fejét a koronavírus, világsztárok is elkapták – Noah Lyes a 200 méteres síkfutás döntője előtti napon betegedett meg –, de hogy mennyire megszűnt ez a félelem a Covidtól, azt éppen ez a párizsi olimpia mutatta meg nagyon jól. „Oké, pozitív Covid teszt, nem különítették el, kezelték és kész. Ennyi. A Covid nem volt mumus ezen az olimpián” – mondta.

Csodálatos rendezvény, profi szervezés

A marosvásárhelyi rádiós újságírói szempontból nézve, és kicsit a szurkolókkal is elvegyülve csillagos tízesre értékelte a szervezést. „Csodálatos volt ez a rendezvény. Annyira profin megszervezték. (…) Próbálok visszaemlékezni arra, hogy volt-e olyan pillanat, amikor esetleg valami félreértés történt, vagy rosszul irányítottak, rossz irányba vittek” – ecsetelte. Egyetlen esetet tudott felidézni, amikor nem látták az akkreditációját és amiatt rossz felé irányították épp akkor, amikor nagyon sietett egy eseményre. Ezt számon is kérte az önkéntesen, de utólag nem is érzi szervezői bakinak a történteket. „A 18 nap alatt ez volt az egyetlen ilyen félreértés. Amúgy az újságíróknak megpróbálták a lehető legjobb körülményeket biztosítani” – mesélte. Rámutatott, hogy bár ez nem minden esetben sikerült, összeségében úgy érzi, hogy minden tökéletes volt. A sajtótájékoztatók, a vegyes zónákban, ahol interjút lehetett készíteni a sportolókkal, minden percre pontosan meg volt szervezve. „Egy-két eset volt, ahol a sportoló nem nyilatkozott, de hát ez Milák Kristóf esetében mondjuk nem volt meglepő” – mondta.

„Jól esik ott lenni, egy ilyen egyedi pillanatnál”

Volt viszont számos olyan sportoló, akit mikrofonvégre kapott a helyszínen. Ő elsősorban az erdélyi, a romániai magyar sportolók teljesítményét és a magyarországiakét követte figyelemmel, de szabadidejében a nemzetközi sztárokat is igyekezett behozni a műsorba. Kollegájával „beosztották” az eseményeket, de mint mondta, ő is koncentrált azokra az eseményekre, ahol magyar vagy román éremesélyesek szerepeltek. „Mindig jól esik ott lenni egy ilyen egyedi pillanatnál, mint egy éremszerzés vagy akár egy dobogó közeli helyezés” – magyarázta. Bevallotta, hogy az épp az olimpiai negyedik helyezett magyarországi kerékpáros, Valter Attilával készített interjújára a legbüszkébb, de ugyanígy emlékezetes maradt számára a szintén olimpiai negyedik kerékpáros Vas Kata Blankával készült beszélgetés. „Hiszen óriási különbség van a két negyedik hely között. Míg a Valter Attiláé egy megnyert negyedik hely, addig a Vas Katáé, mondjuk úgy, hogy egy teljesen megérdemelt és kiharcolt negyedik hely. Félreértés ne essék, abszolút megérdemelt az a negyedik hely is, de mikor egy kerékgumi vastagságnyival maradsz le a dobogóról, akkor bizony-bizony nagyon fájhat ez a negyedik helyezés” – ecsetelte.

Fotó: Kádár Zoltán Facebook-oldala

Mint felidézte, Valter Attilával épp akkor beszélgetett, amikor a teljes magyar sajtó a Hámori Luca és az algériai Helif ökölvívó-mérkőzése összpontosított. „A vegyes zónában újságíróként a magyar közszolgálati csatornákon kívül egyedül én voltam, úgyhogy exkluzív interjút készíthettem Valter Attilával, és erre még a magyar sportújságíró kollégák is kicsit irigykedve néztek, hiszen ők nem számítottak arra, hogy ilyen elit helyezést fog elérni a magyar sportoló. Tudták, hogy ott lesz a legjobbak között, de azért, hogy negyedik és ráadásul egy milyen negyedik hely, erre nem számítottak” – idézte fel.

Külön kiemelte a nyíltvízi úszásban aranyérmes Rasovszky Kristóf és a bronzérmes Betlehem Dáviddal készült interjút, de jelen volt akkor is, amikor Gulyás Michelle az utolsó aranyérmet szerző magyar öttusázóvá vált. „Világrekorddal nyerte meg az utolsó hagyományos öttusa versenyt. Ezzel ugye Magyarország tíz aranyéremmel az örökranglista élére ugrott, és ez most már így marad az idők végezetéig (…) És ugye Guzi Blanka, aki negyedik lett, a tizenharmadik helyről jött fel. Ezek mind-mind nagyon nagy élmények” – idézte fel.

„Ezekért az élményekért mentem…”

A romániai sportolók közül Vancsik Leventével rendszeresen értékelték a vízilabda-válogatott meccseit. „Aradi vízilabdásunk mindig készségesen válaszolt minden vesztes mérkőzés után, és próbáltunk pozitívumokat lelni a szereplésben. De ott volt Szőcs Bernadett, aki egy kicsit tartott attól, hogy nem beszéli helyesen a magyar nyelvet, hiszen nagyon pici gyerekkora óta teljesen más környezetben nőtt fel, de sikerült mindig meggyőzni, és az egyik legnagyobb élményem az volt, amikor az interjú végén mosolyogva azt mondta, hogy ugye milyen szépen beszéltem magyarul. És tényleg: akart és összpontosított arra, hogy velem magyarul próbáljon meg szépen kommunikálni” – ecsetelte.

Kádár Zoltán felidézte Molnár Ede kerékpáros ötkarikás szereplését is, emlékeztetve, hogy óriási pechje volt, hogy az első körben ráment egy sziklára és eltörött a kereke. „Picit még tudta folytatni, de lekörözték, így nem tudta befejezni a versenyt. De látni azt a sportolót, aki ajándékként élte meg azt, hogy ott lehet az olimpián, nem érdemtelenül, hiszen ő is megküzdött azokért a pontokért. (…) Nem ez az ő specialitása, ez a cross-country verseny, de ha már az ölébe hullott egy ilyen lehetőség, akkor bizony meg akarta mutatni magát, és ott volt az első tízben a világsztárok mellett a hatodik helyen is volt egy adott pillanatban, és akkor ilyen pechje volt, és hogy ő ezt hogy élte meg, mennyire pozitívan tudta elfogadni azt, hogy ugye élete első, és lehet, hogy egyetlen olimpiája, és így kudarcba fulladt, de ő egyáltalán nem volt elkeseredve, mert ezzel példát tudott mutatni azon fiatalok számára, akik ezt a sportágat elkezdik, hogy igenis érdemes csinálni, érdemes kitartani a végéig, mert egyszer valahonnan meghálálja a fennvaló ezt az egészet”

A marosvásárhelyi rádiós sokszor beszélgetett a birkózó Incze Krisztával is, akinek ezúttal sem jött össze az éremszerzés. „Nagyon-nagyon szerette volna, és nem is állt olyan nagyon távol, de sajnos ezúttal is legyőzőre talált. De ott volt az olimpián, ott volt a világ legjobb 16 női birkózója között a saját súlycsoportjában, és ez azért egyáltalán nem szégyellnivaló, még ha neki nagyon nagyon rosszul esett, hogy nem tudott nyerni a vigaszágon sem, és ezzel nem tudott az éremszerzés közelébe jutni” – idézte fel. Az előfutamból egyéni csúcsát megdöntve elődöntőbe jutó Miklós Andrea versenyére nem jutott ki, ott kollegája, Szép Zoltán volt jelen, de a tizenötödik helyen végzett kolozsvári atléta teljesítménye kapcsán mindenképp kiemelte, hogy „abszolút megsüvegelendő”. „Főleg az atlétikában, ahol a 400 méteren hatalmas a konkurencia. (…) Nekem ezek voltak azok az élmények, amelyekért elmentem az olimpiára. Bemutatni a mi sportolóink teljesítményét” – mondta.

Fotó: Kádár Zoltán Facebook-oldala

Persze ha már ott volt, szabadidejében megpróbált eljutni más eseményekre is. Látta többek között a Rafael Nadal és Fucsovics Márton közötti teniszmérkőzést „A salakpálya templomában, Mekkájában látni egy Rafael Nadalt, aki a pályafutása vége felé foggal-körömmel ragaszkodott még ahhoz, hogy egyszer jól szerepeljen a Roland Garroson, Hallgatni a nyilatkozatát a mérkőzés után….” – idézte fel Kádár Zoltán. Eljutott az amerikai kosárlabda-válogatott egy-két mérkőzésére is, amely nyomán külön kiemelte, azt a professzionalizmust, amellyel a meccs utáni nyilatkozatokat megejtették. Mint ecsetelte: a vegyes zónában pontokat határoztak meg, ahol interjúkat lehetett készíteni. A Sajtófelelősük hangosan bemondta, hogy a sztárjátékosaik melyik állásnál lesznek, az újságírók pedig válogathattak vagy épp minden nyilatkozatból egy-egy mondatot összecsipegethettek. „Nagyon nagy élmény volt ezt így látni” – vallotta a rutinos rádiós.

„Aki ott volt, az a sportolók teljesítményének próbált örülni”

A párizsi olimpia kapcsán számos botrány is feszültséget keltett, de Kádár szerint mindez a helyszínen nem nagyon érződött. „Aki ott volt, az gyakorlatilag a sportolók teljesítményének próbált örülni” – mutatott rá.

A nyitóünnepség nyilván teljesen megosztotta a társadalmat, a rádiós személy szerint nincs mit kimagyarázni az eseményen, szerinte nagyon elrontották, mert pont a sportolók nem jutottak főszerephez. „Olyan mellékszereplői voltak egy politikai vagy nem tudom, milyen társadalmi magamutogatásnak, amely egyáltalán nem vetett jó fényt az olimpia nyitóünnepségére és úgy magára az olimpiára, de mivel ezt hamar kibeszélték, én úgy gondolom, hogy csak azok foglalkoztak még ezzel a témával, akiknek nagyon muszáj volt és nagyon nem találtak más témát. Pillanatok alatt átterelődött a figyelem az olimpia sportolói teljesítményeire” – mondta.

Ezen túlmenően téma volt az olimpia kapcsán, hogy az amerikaiak megkérdőjelezték a kínai sportolók eredményeinek tisztaságát azáltal, hogy korábbi doppingügyeket szellőztettek meg, de nagy visszhangja volt a „genderbotránynak” is, amiért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedte szerepelni az ökölvívószövetség által korábban kizárt két női bokszolót – akiknek ugye megkérdőjelezték a nemét.

Kádár szerint doppingvád minden olimpián felvetődik a győztesekkel kapcsolatban, mindig megkérdőjelezik a tisztaságát annak, aki valamilyen „emberfeletti teljesítményt” nyújt. „Én azt mondom, hogy addig, amíg nem bizonyított a tény, addig csak hamis vádak ezek, ha bizonyított a tény, akkor lehet róla beszélni. (…) Amíg nem bizonyított tény, addig lehet azt is mondani, hogy frusztrációból vagy akár irigységből mondják ezt az érintettek” – vélekedett.

A bokszolókkal kapcsolatban ugyanakkor felidézte, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséget nem ismeri el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a vébéről kizárt bokszolók pedig megfeleltek a NOB szabályzatának. „A NOB szabályai szerint a hölgy, Imane Helif versenyezhetett” – mondta, hozzátéve, hogy az orvosi látleleteket nagyon kevesen vagy egyáltalán nem látták. „Az, hogy valaki, hogy néz ki, az a saját problémája. Nyilván azzal én sem értenék egyet, hogy ha valaki túl férfias, a tesztoszteron szintje magas vagy XY kromoszómákkal rendelkezik a nők között szerepeljen” – vélekedett, de példaként felhozta a dél-afrikai atléta, Caster Semenya esetét, akinek szintén túl magas volt a tesztoszteronszintje. „Ott elintézték annyival, hogy gyógyszerekkel kellett csökkenteni ezt a szintet, és amikor elérte, akkor nyugodtan versenyezhetett a nők között. Abban az állapotában már nem volt közel sem olyan veszélyes atléta, de ezt az atlétika szövetség szépen elintézte, de az atlétikai szövetséget elismeri a NOB, az ökölvívó szövetséget viszont nem” – jegyezte meg.

Az a bizonyos olimpiai falu…

Azt Kádár Zoltán is a szervezők óriási „bakijának” tartja, hogy az olimpiai faluban nem volt légkondicionáló. „Hangoztatjuk a nagy zöld olimpiát. Megtisztítjuk a Szajnát, vigyázunk a környezetre és pont a sportolóknak nem tesznek légkondit, akinek a legfontosabb lett volna, hogy normál körülmények között pihenjenek” – fogalmazott. Hozzátette, Tokióban is ugyanezek a kartonágyak voltak, azok ugye újrahasznosított anyagból készültek. „Ha egy Vancsik Levente, aki közel 2 méteres és 130 kilós nem panaszkodott, akkor el tudom képzelni azt, hogy a nálánál kisebb versenyzőknek nem okozott gondot. El tudom képzelni azt is, hogy a plusz 100 kilós birkózó, aki 160 kiló, az alatt összeroppant az ágy. Na de ez egyedi eset, viszont a légkondi az tényleg gondot okozott” – magyarázta.

Fotó: MTI

Rámutatott arra is, hogy olyan körülmények között történt mindez, hogy például a Grand Palais-ban a vívó vagy a tékvandó mérkőzéseken 17 Celsius fokot mértek a versenyfelületen, miközben kint 36-37 fok volt. „A sportolók is panaszkodtak, hogy hideg van a teremben, nemhogy a szurkolók. Az újságírók közül is nem egy megfázott amiatt, mert hiába volt felöltözve, annyira erősen nyomták a hideget, hogy megizzadva beérkezett, beesett a versenyre, és bizony-bizony megnyomta a légkondi, és pont a sportolóktól vették ezt el az olimpiai faluban. Ez egy fekete pont az én részemről a szervezők számára, és erre tényleg érkezett panasz” – mondta. Ugyanúgy érkezett panasz az étkezésre vonatkozóan is. Túl sok volt a vegán étel, sokszor a sportolóknak nem jutott már este későn megfelelő étel, vagy túl sokat kellett volna várniuk rá, és emiatt voltak olyanok, akik bizony nem a megfelelő táplálékmennyiséget és minőséget vitték be egy-egy versenynap után, magyarázta a marosvásárhelyi rádiós.

Nagyszerű, de drága mulattság

Arra kértük Kádár Zoltánt, hogy három szóban jellemeze az idei nyári olimpiát. Három francia szót választott: „Merveilleux, magnifique et très bien”, azaz „Csodálatos, nagyszerű és nagyon jó”.

A paralimpiára viszont már nem fog tudni visszautazni Párizsba, elmondása szerint költséges volt a részvétel.  

Meglátása szerint drágább volt, mint a tokiói. Szerinte a párizsiak is számítottak a sok szurkolóra, ezért mindennek felvitték az árát. Például a tömegközlekedésben, egy vonaljegy 4 euróba került az olimpia időszakában. „A sör 2-3 euróval volt drágább mint általában, és az ételnek is felment az ára. Tehát számítottak a szurkolókra, a nézőkre, mert ha ugye ott vannak, akkor biztosan fognak enni és inni is. Ebből óriási bevételt generáltak” – mutatott rá. Drága volt ugyanakkor a szálláshely is, a párizsiak kihasználták a lehetőséget. A sporttermekben egy szurkoló számára 4 euró volt az ásványvíz, egy alkoholmentes sörért 8 eurót kértek el, de egy üdítőért is 5-6 eurót kellett fizetni. Egy szelet pizza 8 euró volt – szemléltette.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?