Bărbosu átvette az ötkarikás bronzérmet

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) protokollja szerint adták át péntek koradélután Ana Maria Bărbosunak a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) megítélt olimpiai bronzérmet.

A 18 éves tornász a párizsi játékok szertornadöntőjében, talajon érdemelte ki a harmadik helyet, és bár dobogóra nem állhatott fel a francia fővárosban, a bukaresti olimpiai háznál tartott ceremónián Octavian Morariu, a NOB romániai képviselője akasztotta a nyakába a medált. A kiegészítő jutalmat Mihai Covaliu, a Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR) elnöke adta át neki.

Az ünnepség alkalmával hangsúlyozták, hogy ez nem ugyanaz az érem, amelyiket az olimpia alkalmával az amerikai Jordan Chiles kapott, bár azt a CAS visszavonta a tengerentúli sportolótól.

Fotó: Agerpres

Morariu szerint ezen az ünnepségen igazság született, ő pedig szívből örül annak, hogy 12 év után a romániai tornasport ismét ötkarikás érmet nyert. „Ez jelzésértékű a román tornasport részéről. A romániai tornasport visszatér arra a helyre, amelyik megilleti” – fogalmazott.

Folytonosságra törekszik Bărbosu is, aki bevallása szerint elérzékenyült amikor végre megkapta az érmet. Azt, amelyet – mint ismeretes – Párizsban is a magánénak érezhetett egy rövid időre. Emlékezetes marad az a pillanat, hogy a döntőt követően először őt hirdették ki harmadikként, és csak másfél perccel később derült ki, hogy az amerikai óvás nyomán a negyedik helyre szorult. Ez az az óvás ugyanakkor amelyet a CAS megállapítása szerint a megszabott időn túl iktattak, ezért visszaállították Chiles pontszámát és Bărbosunak ítélték meg a medált. Ugyanezen tárgyalás során Sabrina Voinea fellebbezését elutasították, így ő hivatalosan a negyedik helyen végzett.

„Hallottam a párizsi bajnokainktól, hogy nagyon nehéz az érem, de ezt most értem csak meg. Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult ehhez, mert ezt az eredményt sok évnyi munka előzött meg. (…) Boldog vagyok, hogy megkaptam ezt az érmet és remélem, hogy a jövőben még több érmet szerzek” – mondta Bărbosu. Bevallása szerint családja, edzői és a sportszövetség pozitív üzenetei tartották benne a lelket és segítettek átjutnia ezen a nehéz időszakon. Hozzátette azt is, hogy szeretné, ha Chiles és Voinea is megkapnák az érmet, elszomorítja, hogy ilyen magas szinten ilyen problémák adódhatnak. „Mi, sportolók abszolút semmivel sem hibáztunk. Mi bemutattuk a gyakorlatainkat a világ előtt. (…) Arra számítottunk, hogy a bírók is ugyanilyen jól végezzék a dolgukat” – mondta.

A CAS különben döntése indoklása alkalmával hangsúlyozta, hogy nagyon egyértelmű volt, hogy az amerikaiak négy másodperccel túllépték az óvásra szánt egyperces határidőt. Azt is leszögezték, hogy az ügyben eljáró bírói testület összetételét egyik fél sem kérdőjelezte meg és igenis tájékoztatták arról az amerikai felet, hogy a testület elnöke kereskedelmi típusú ügyekben Románia jogi tanácsadója – utalt rá a TAS, miután az amerikaiak megkérdőjelezték a pártatlanságát.

Bărbosu különben pénteken vette át az olimpiai éremért járó autót is Ion Țiriac alapítványától, amelyik, mint ismeretes, Sabrina Voineát is ötkarikás dobogósként jutalmazza.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?