Ötkarikás tornaper: a személyes támadások teljesen indokolatlanul és meg kell állítani őket

Felhívást intézett a Román Olimpia- és Sportbizottság (COSR) a párizsi olimpia tornaügyének döntéshozóihoz, arra kérve őket, hogy vegyék figyelembe sportolók lelki és mentális épségére gyakorolt hatását.

Szerdai közleményében az ötkarikás testület rámutatott arra, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzet egymás ellen uszítja a sportolókat. „Ana Maria Bărbosu, Jordan Chiles és Sabrina Voincea számunkra áldozatai ellen a helyzetnek, amely az olimpiai talajtorna-döntő bíráskodásának a problémái miatt alakult ki. Elhatárolódunk a személyes támadásoktól, amelyek teljesen indokolatlanok és úgy gondoljuk, hogy meg kell állítani ezeket” – fogalmaztak.

Fotó: COSR/Cristian Nistor

Hangsúlyozták, hogy a nemzetközi helyzetet figyelembe véve a legbölcsebb döntésnek azt tartanák, ha mindhárom sportoló megkapná a bronzérmet. „Ahogyan Nadia Comăneci is kérte, azt szeretnénk, hogy ezeket a sportolókat korrektül értékeljék a versenyen, és mindenki értse meg, hogy versenysportban előfordulhatnak szándék nélküli bírói hibák, de senki sem akarja más érmét, csak azt, amit kiérdemelt” – ecsetelte a COSR.

Közölték azt is, hogy képviselőjük a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétvégi döntése nyomán átvette a párizsi olimpia szervezeőitől az Ana Maria Bărbosunak megítélt bronzrémet. Ez nem az az érem, amit Jordan Chilesnak átadtak a játékok díjátadója során, hangsúlyozták. Az érmet pénteken adják át a 18 éves tornászlánynak a bukaresti olimpiai házban.

Emlékezetes, hogy a CAS részben helyt adott Románia fellebbezésének, így megfosztotta Jordan Chiles a párizsi bronzérmétől, amiért késve óvták meg a talajgyakorlatára kapott jegyet. Ana Maria Bărbosunak ítélték az ötkarikás medált, Sabrina Voinea fellebbezése pedig nem járt sikerrel. Az amerikaiak fellebbeztek, de kérésüket elutasították, így a továbbiakban más jogi lépéseket terveznek. Ismeretes az is, hogy Románia nem célozta, hogy Chiles érmét elvegyék, az ügyben érintett mindhárom tornászt éremmel „jutalmazta” volna, de ezzel a CAS nem értett egyet, mint ahogyan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is veszélyes precedensnek tartotta volna, és szerinte csorbította volna az olimpiai érem értékét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?