Olimpiai érmesként jutalmazzák a tornászlányokat

Olimpiai érmesként jutalmazza a párizsi olimpia talajtornájának döntőjében szereplő román tornászlányokat a kormány – jelentette be csütörtökön Marcel Ciolacu.

A miniszterelnök nyilatkozata alapján tehát úgy Ana Maria Bărbosu, mint Sabrina Voinea a harmadik helyezetteknek járó 60 ezer eurós díjazásban részesül, számolt be az Adevărul. Ismeretes ugyanis, hogy a szerenkénti finálék alkalmával Bărbosu és Voinea azonos pontszámot kaptak talajon, és a gyakorlat kivitelezéséért kapott jegy alapján rangsoroltak kettejük között. Ez alapján ki is hirdették Bărbosut bronzérmesnek, csakhogy mintegy másfél perccel később az amerikai óvás nyomán a negyedik helyre szorult. Óvott ugyanakkor Voinea is, amiért levontak tőle egy tizedet – amivel harmadik lehetett volna –, és bár videófelvételekkel és fényképekkel bizonyította, hogy igazságtalanul büntették, fellebbezését elutasították.

Sabrina Voinea a sportdöntőbíróságon kaphatja meg a brozérmet | Fotó: COSR/Critian Nistor

A történet még nem zárult le: a Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR) az eset felülvizsgálatát kérte a sportág nemzetközi szövetségétől, ugyanakkor a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (COSR) is fordultak. Utóbbi csütörtökön vagy pénteken hozhat döntést az ügyben.

Ismeretes, hogy Románia eddig 3 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzéremnél tart a párizsi olimpián. A kormány 140 ezer euróval jutalmazza az olimpiai bajnokokat, az ezüstért 100 ezer eurót, a bronzért pedig 60 ezer eurót ad.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?