Felülvizsgálatot követel a COSR az „ellopott” tornapontok miatt

A Nemzetközi Tornaszövetségnél (FIG) emelt panaszt a Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR) a párizsi olimpia szerenkénti döntőjét követően, Mihai Covaliu közvetlenül Morinari Watanabe elnöknek címzett levelet, kérve Sabrina Voinea talajgyakorlatának felülvizsgálatát. Eközben a tornászlány édesanyja a Nemzetközi Sportbírósághoz (CAS) akar fordulni, Marcel Ciolacu kormányfő pedig bejelentette, hogy a történtek miatt nem vesz részt az ötkarikás játékok vasárnapi záróünnepségén.

Ahogyan arról beszámoltunk, a hétfői finálék alkalmával Románia talajon állt közel az éremszerzéshez. Olyannyira közel, hogy Ana Maria Bărbosu még fel is állt a dobogó harmadik fokára, de néhány másodperc ünneplést követően megtudta, hogy az amerikai Jordan Chiles óvása nyomán megemelték a pontszámát, amivel „elvette” a bronzérmet a román tornászlánytól. Ezzel a negyedik helyen végzett, közvetlenül Sabrina Voinea előtt. Ők ketten azonos pontszámot értek el, csakhogy Voineatól levontak pontokat, amiért állítólag kilépett a szőnyegről. Nem csak ő erősködött, hogy ez nem igaz, a videófelvételek is igazolják, hogy nem érintette a vonalat. Ennek ellenére a román óvást nem fogadták el.

Sabrina Voinea | Fotó: CORS/Cristian Nistor

A botrányos döntés nyomán Mihai Covaliu, a COSR elnöke a tornaszövetségnek címzett levelében hangsúlyozta, hogy az olimpiai értékek tiszteletben tartása érdekében kéri Voinea ügyének felülvizsgálatát. „A pontszám megítélésének módja és a szabályzat által előírt határidőn belül benyújtott fellebbezés elutasításának teljes indoklásának hiánya súlyosan károsítja a nemzetközi torna hírnevét, különösen a sportolót érinti hátrányosan, veszélyeztetve akár annak mentális egészségét is” – mutatott rá a sportvezető.

Rámutatott arra is, hogy a történteknek nemzetközi szintű médiavisszhangja lett, Voinea pedig azóta már bejelentette, hogy a döntés következtében felhagy a versenysporttal. Covaliu szerint ez „erkölcsileg kötelezi a döntéshozókat” a felülvizsgálatra, bízva abban, hogy „a szövetség által képviselt kiegyensúlyozott és objektív politika” igazságos megoldást eredményes.

A COSR közleménye emlékeztett, hogy Voineát tized ponttal büntették, mert állítólag a sarkával a vonalon kívülre lépett. Emiatt 13.700 ponttal zárt, miközben Chiles, az óvás után 13.766-os pontszámmal lett végül bronzérmes. A 17 éves román tornász édesanyja, a tornászedző Camelia Voinea újabb videófelvételt hozott nyilvánosságra bizonyítva ezen állítás hamisságát, és bejelentette, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul. Hangsúlyozta: a többi sportoló pontszáma igazságos volt, de lányától „elloptak egy tizedet”.

A döntőt követően a tornászlegenda Szabó Kati az Agerpesnek azt mondta, hogy aktív sportolóként az edzői mindig azt mondták neki, hogy ahhoz, hogy 10-es pontszámot érj el 15-re kell teljesíts. „És ez így is van, 10 ponttal kell jobbnak legyél másoknál, hogy érmet szerezz. Mert romániaiak vagyunk, talán az amerikaiaknak több esélyük van, nem tudom. De sokkal többet kell készülnünk” – mondta, jómaga is csalódottnak mutatkozva, amiért az amerikaiak óvását elfogadták, Voinea fellebbezését viszont nem.

A történtek nyomán Marcel Ciolacu kormányfő kedden közösségi oldalán jelentette be, hogy nem vesz részt az ötkarikás játékok augusztus 11-ei záróünnepségén. Úgy fogalmazott, hogy tornászainkkal tiszteletlenül bántak. „Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen nagy jelentőségű versenyen, amely olyan értékeket képvisel, mint a tisztelet, megértés és kiválóság, egy gyermeket, aki becsületesen szerezte meg az érmet, brutálisan megfosztják négyévi munkájának eredményétől! Nem tudtam nézni a könnyeit, és nyugodtan elfogadni, hogy ez teljesen normális!” – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint milliók értetlenül álnak a döntés nyomán, ami azt mutatja, hogy „valami nincs rendben a szervezéssel”. „Nagyon jól emlékszek, ahogyan a kommunizmus idején az oroszok megloptak minket az olimpián, mi pedig megpróbáltunk vitatkozni velük, anélkül, hogy esélyünk lett volna győzni. Én ma nem akarok senkivel sem veszekedni, hanem távolmaradásommal tiltakozok egy kirívó igazságtalanság ellen, amely néhány olyan román nőt ért, akik teljes mértékben bizonyították értéküket” – írta Ciolacu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?