Bíróságon a tornaérem: Döntést várnak az olimpia vasárnapi lezárása előtt

A párizsi olimpia vasárnapi lezárásáig döntést hozhat a román tornászlányok ügyében a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS).

Miközben Sabrina Voinea ügyében a meghallgatásokat elhalasztották, addig az Euronews.ro úgy értesült, hogy Ana Maria Bărbosu fellebbezését pénteken vitatják meg és 19 óra után bármikor lehet eredmény is. Forrásaik szerint az amerikai felet is meghallgatják.

Mindez azok után, hogy a román tornászlányokat botrányos körülmények között „fosztották meg” a szerenkénti döntők során egy bronzéremtől. Mint beszámoltunk róla: talajon eredetileg Bărbosut hirdették ki a harmadiknak, de mintegy másfél perccel később, az amerikai óvás nyomán már Jordan Chiles ünnepelhetett. Voinea Bărbosuéval azonos pontszámot ért el, mivel egy tizedet levontak tőle, mert állítólag kilépett a szőnyegről. A videófelvételek és a fényképek viszont azt montatják, hogy sarka egyáltalán nem érintette a vonalat, az ő óvását viszont nem fogadták el. A pontlevonás nélkül ő állhatott volna fel a dobogóra, ezért amelett, hogy a Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR) az ügy felülvizsgálatát követetelte a Nemzetközi Tornaszövetségtől (FIG), a CAS-tól is jogorvoslatot kértek.

Fotó: COSR/Cristian Nistor

Amíg Voinea értelemszerűen az igazságtalanul levont pont miatt emelt panaszt, addig az csak később derült ki, hogy Bărbosu ügyét is bíróságra vitték, mert felmerült a gyanú, hogy az amerikaiak határidőn túl óvtak.

Hogy mi lesz az ügy végkimenetele azt egyelőre nehéz megítélni. Korábban már elhangzott, hogy a téli játékok esetén volt rá precedens, hogy utólag egy sportolónak megítélték az érmet. Amúgy akkor az eredetileg kihirdetett dobogóst nem fosztották meg az eredményétől, hanem két érmet osztottak. Az Euronews által megkérdezett szakemberek szerint a román tornászlányok esetében is van esély a sikerre, ugyanakkor a jövőre nézve erőteljesebb lobbit javasolnak, hogy hasonló eset többet ne forduljon elő.

Amúgy azt már írtuk, hogy a tornászlegenda Nadia Comăneci igyekezett közbenjárni a sportolók érdekében, ugyanakkor még az amerikai sajtó is megdöbbenésének adott hangot, hogy igazságtalanul pontozták le Voineát. Marcel Ciolacu kormányfő közölte, hogy bojkottálja az olimpia záróünnepségét, a tornászokat pedig a dobogósoknak járó pénzösszeggel jutalmazzák majd.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?