Megkérdőjeleződött az olimpiai tornaper egyik bírójának pártatlansága

Noha a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította az amerikaiak óvását és ezzel megerősítést nyert, hogy Jordan Chiles talajon nyert bronzérme Ana Maria Bărbosut illeti, a párizsi nyári olimpia tornapere körül nem csillapodik a hangulat.

Amerikai szakértők az ügyben eljáró testület egyik tagjának pártatlanságát kérdőjelezték meg a konfliktusmegelőző- és megoldó nemzetközi intézet (CPR) hivatalos honlapján közölt cikkben. Rámutattak, hogy a háromtagú bírói testületet Franciaország és Irán képviseletében elnöklő Hamid G. Gharavi Románia jogi tanácsadója a Világbank Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) által tárgyalt ügyekben. Mint részletezték, Gharavi már 2011 óta képviseli Románia érdekeit különböző perek során, ezért megkérdőjelezhető az elfogulatlansága.

Fotó: COSR/Cristian Nistor

Persze a sportdöntőbíróságon háromtagú testület hozott döntést a tornaperben, Gharavi mellett Nagy Britannia, Francia és Mauritius részéről Phillippe Sands KC, Kína részéről pedig Song Lu ítélkezett.

Emlékezetes, hogy a testület részben helyt adott Románia fellebbezésének, így megfosztotta Jordan Chiles a párizsi bronzérmétől, amiért késve óvták meg a talajgyakorlatára kapott jegyet. Ana Maria Bărbosunak ítélték az ötkarikás medált, Sabrina Voinea fellebbezése pedig nem járt sikerrel. Az amerikaiak fellebbeztek a CAS párizsi ad-hoc bizottságánál, de kérésüket elutasították. Ismeretes az is, hogy Románia nem célozta, hogy Chiles érmét elvegyék, az ügyben érintett mindhárom tornászt éremmel „jutalmazta” volna, de ezzel a CAS nem értett egyet, mint ahogyan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is veszélyes precedensnek tartotta volna, és szerinte csorbította volna az olimpiai érem értékét.

Ez viszont már így is érdekes precedens, olimpiai érmeket ugyanis eddig rendszerint csak doppingvétség miatt vettek vissza sportolóktól. Az is problémás, hogy Chiles pontszámát nem kérdőjelezték meg, a CAS pedig hangsúlyozta, hogy a tornagyakorlatok értékelésében nincs is kompetenciája.

Az amerikaiak már korábban is közölték, hogy a pert folytatni fogják, a Svájci Szövetségi Bírósághoz fordulnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?