Véglegesen eldőlt, kié lesz a talajtorna verseny olimpiai bronzérme

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította az az amerikaiak kérelmét a talajtorna-verseny ügyének újbóli megnyitására. A bronzérem Ana Maria Bărbosué marad.

A Román Tornaszövetség bejelentette, hogy a CAS elutasította az amerikai szövetség, Jordan Chiles és az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága által benyújtott kérelmet, hogy nyissák újra az olimpiai játékok talajtorna-versenyének ügyét. Ana Maria Bărbosu | Fotó: Marcel Ciolacu Facebook oldala„A Román Torna szövetség szeretné bejelenteni, hogy a CAS néhány perccel ezelőtt elküldött hivatalos közleményében elutasította az Egyesült Államok Tornaszövetsége, Jordan Chiles és az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága által benyújtott, az ügy újranyitására irányuló kérelmet. A CAS rámutatott, hogy az eljárás során a Nemzetközi Torna Szövetség által rendelkezésre bocsátott hivatalos jegyzőkönyvek alapján, amelyeket az eljárás során egyik fél sem vitatott, meggyőzően megállapítást nyert, hogy az amerikaiak későn, az egyperces határidő után nyújtották be az óvást” – írják keddi közleményükben.

Mint megírtuk, az amerikaiak fellebbeztek miután a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elvette Jordan Chiles bronzérmét és Ana Maria Bărbosunak adta. Azt állították, bizonyítani tudják, hogy időben óvtak.

Azt megelőzően a sportdöntőbíróság azért „adta vissza” Bărbosunak a medált, mert Chiles a megadott egyperces időn túl óvott a döntőben. Ezen óvás révén kapott végül nagyobb pontszámot, amivel aztán megelőzte a harmadik helyen a 18 éves román tornászlányt. Amikor ez kiderült Bărbusut már kihirdették bronzérmesnek és mintegy másfél percig meg is ünnepelte a sikert.

A történet vesztese ugyanakkor Sabrina Voinea, aki ha nem vonnak le tőle egy tizedet, akkor dobogóra állhatott volna. Bár voltak videofelvételek, amelyek igazolták, hogy nem lépett ki a sarkával a szőnyegről, a CAS mégis elutasította a felülbírálati keresetet. A Golazo.ro úgy tudja, hogy a sportágban használt technológia függőleges mérése nem mutatta, hogy Voinea nem lépett rá a sarkával a vonalra, viszont ezen pontlevonás okán nem nyújtottak be óvást. A helyszínen a 17 éves tornász gyakorlatának átminősítését kérték – de elutasították –, a pontozás elbírálása viszont nem a CAS hatásköre, hogy azt felülbírálja.

A román fél különben azt kérte, hogy három bronzérmet osszanak ki, de ezzel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem értett egyet, mert amellett, hogy veszélyes precedenst teremtett volna, az ötkarikás érmek értékét is csorbította volna.

Bărbousu korábban közölte, büszke arra, hogy visszajuttatta a dobogóra Romániát, ugyanakkor együttérzéséről biztosította Voineat és Chilest is. „Nagyon jól tudom, hogy fáj, mert én is átéltem ezt. De ismerlek titeket, biztos vagyok benne, hogy erősebben fogtok ebből talpra állni. Teljes szívemből kívánom, hogy a következő olimpián mindhárma ugyanazon a dobogón álljunk. Ez az én álmom” – üzente.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?