„Mi huszonkét olimpiai érmet számoltunk” – Sabrina Voineanak is jár egy autó Țiriactól

Olimpiai érmesként jutalmazza a Țiriac Alapítvány Sabrina Voineat, azt a 17 éves tornászt, akitől a szakemberek szerint igazságtalanul vontak le pontokat talajgyakorlatáért. Ismeretes, hogy a Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR) a tornaszövetséggel együtt még perre is vitte a párizsi olimpia döntőjében történtek ügyét, de a Nemzetközi Sportdöntőbíróság keresetüket elutasította és „csak” Ana Maria Bărbusnak ítélte meg az ötkarikás bronzot.

Az olimpia dobogósait 50 ezer euró értékű Hyundai személygépkocsival jutalmazó Ion Țiriac viszont úgy ítélte meg, hogy Voineat is megilleti a jutalom. Fia, Ion Alexandru Țiriac jelentette be, hogy ők nem 21 érmet számoltak, hanem 22-őt, úgy ahogyan azt a tornászlegenda Nadia Comăneci mondta, az autók pedig már úton vannak a jogos tulajdonosaikhoz.

Fotó: COSR/Cristian Nistor

Emlékezetes, hogy eredetileg csak az olimpiai bajnokoknak járt volna az autó, de a milliárdos úgy döntött, hogy az összes dobogósnak ajándékoz egyet. Amúgy azt korábban Marcel Ciolacu is bejelentette, hogy Ana Maria Bărbosu és Sabrina Voinea is megkapják a bronzéremért járó 60 ezer eurós állami pénzjutalmat.

Románia, mint ismeretes, összesen 9 versenyszámban végzett dobogós helyen Párizsban. Az úszó David Popovoci arany- és bronzrémet, a súlyemelő Mihaela Cambei ezüstérmet, Bărbosu a Nemzetközi Sportdöntőbíróság nyomán bronzrémet szerzett. Ugyanakkor az evezősök összesen két arany és három bronzérmet gyűjtöttek páros, illetve nyolpárevezős hajókkal, Andrei Cornea, Marian Enache, Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Ștefania Petreanu, Gianina van Groningen és Ionela Cozmiuc révén.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?