Úszás: „Emberileg lehetetlen” vagy a politika áldozata a doppingolással meggyanúsított világrekorder?

Kétségbe vonták Pan Zsanli 100 gyorson úszott világcsúcsának a tisztaságát. Hosszú Katinka rámutatott, hogy a kínai fő riválisa, David Popovici szerint megdönthető a rekord, ezért szerinte ezt kell figyelembe venni. 

Emlékezetes, hogy szerda késő este Pan Zsanli saját világcsúccsal nyerte meg a 100 méteres gyorsúszás fináléját a párizsi nyári olimpián. Azt a döntőt, amelyben a 200-on aranyérmes David Popovici a harmadik, a magyarországi Németh Nándor pedig a negyedik lett. Az ausztrál Kyle Chalmers a dobogó második fokára állhatott fel. Utóbbi három között mindössze egy századmásodperc volt a különbség, miközben a kínai nagy fölénnyel verte a mezőnyt.

Pan Zsanli világcsúccsal nyert 100 gyorson | Fotó: Agerpres/EPA

Pan Zsanli eleve favoritnak számított ebben a számban, de az augusztus 4-én 20. születésnapját ünneplő kínai teljesítményét így is megkérdőjelezték. Bírálói azonnal doppingolással gyanúsították meg, főleg miután az ausztrál edző, Brett Hawke szerint az, amit elért, „emberileg lehetetlen”. A The Guardian alapján a kínaiak egy emberként állnak ki olimpiai bajnokuk mellett, de azt Pan Zsanli is hangsúlyozta, hogy május óta már összesen 21 doppingteszten esett át, a sikert a felkészülésének köszönheti. Csapattársai ugyancsak védelmükbe vették a rekordert, rámutatva, hogy folyamatosan 47 másodperc alatti időket úszott, nehezményezve, hogy miért a kínai sportolók eredményeit kérdőjelezik meg sikerük esetén, miközben például a legendás amerikai Michael Phelps vagy Katie Ledecky világcsúcsainak tisztaságát soha nem vonták kétségbe.

Amerikai versus Kína

Pan Zsanli „hangos világcsúcsának” megkérdőjelezését megelőzően a kínai sportolókra már hónapokkal ezelőtt a dopping árnyéka vetült, miután a nemzetközi sajtó még tavasszal arról cikkezett, hogy 23 kínai úszó 2021-ben megbukott a doppingteszten, de közülük többen mégis szerepelhettek a tokiói olimpián. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) akkor elfogadta a kínai ügynökség magyarázatát – amit egy független jelentés is megerősített –, amely alapján szennyezett húst fogyasztottak egy szálloda éttermében. Azóta a New York Times már arra is cikkezett, hogy a párizsi olimpián részt vevő egyik kínai úszó is megbukott 2022-ben a doppingvizsgálaton. A WADA szerint előfordulhat, hogy hús elfogyasztása után pozitív lesz a teszt, de az érintett sportolók estében az előtte és az utána vett minta is negatív volt.

A BBC különben egy részletes összefoglalót is készített a kialakult helyzetről, főleg miután a WADA szerint az Egyesült Államok és a Kína közötti feszült politikai helyzet generálja a botrányokat.

Nagyhatalmak kereszttüzében a doppingellenes ügynökség

A WADA a héten kiadott állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok a sajtó által továbbra is politikai célokra használja a doppingellenes küzdelmet, és a WADA-t próbálja meg hibásnak feltüntetni. „Az elmúlt hónapokban láthattuk, hogy a WADA igazságtalanul került a nagyhatalmak közötti geopolitikai feszültségek középpontjába, holott nincs mandátuma arra, hogy ebben a csatában részt vegyen” – fogalmazott az ügynökség, amely korábban még azt is kilátásba helyzete, hogy jogi lépéseket kezdeményez az amerikai doppingellenes ügynökség „rágalmazó” vádjai miatt. Utóbbi azzal vádolta ugyanis meg a WADA-t és Kína doppingellenes ügynökségét, hogy megpróbálják eltusolni a pozitív doppingeseteket.

Hosszú Katinka: Popovici megdönthetőnek tartja a rekordot

Hosszú Hatinka pénteken a Golazo.ro-nak azt mondta, hogy őt is meglepte, hogy megdőlt a világcsúcs, de ha egy sportolóról nem bizonyosodott be, hogy doppingolt, akkor azt jelenti, hogy „tiszta”. Rámutatott arra is, hogy David Popovici azt mondta, hogy megdönthető a rekord. „Szerintem ezt kell figyelembe venni. Pan riválisa szerint megúszható az idő” – mondta magyar úszóklasszis.

Léon Marchand egy nap alatt két döntőt is nyert Párizsban | Fotó: MTI

Amúgy az idei párizsi olimpián eddig valóban ez volt az egyetlen világrekord amelyik megdőlt, de már az elején figyelmeztettek, hogy „lassabb” futamokra kell számítani, mert a medence csak 2.15 méter mély szemben a megszokott 3 méteres vízmélységű versenyhelyszínekkel. Volt viszont olimpiai csúcsdöntés, többek között a francia fenomén Léon Marchand részéről, aki egészen elképesztő sikereket produkált: 200 mellen, 200 pillangón, 400 vegyesen is aranyérmet nyert, péntek este pedig történelmet írhat ha 200 vegyesen is diadalt arat.

Emlékezetes maradt ugyanakkor Katie Ledecky győzelme is 1500 gyorson, hiszen az első női úszó lett, aki négy különböző olimpián aranyérmet nyert, ugyanakkor feledhetetlen a svéd Sarah Sjöström sikere is, aki 30 évesen a legidősebb női úszó lett aki 100 gyorson olimpiai aranyat ünnepelt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?