FRISSÍTVE: Kós Hubert „beúszta” az olimpiai aranyat

Fotó: MTI

Kós Hubert megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét a párizsi olimpián: a 21 éves úszó 200 méter háton lett ötkarikás bajnok csütörtök este.

A döntőben 1:54.26 perces idővel diadalmaskodott, a görög Apostolos Christout és a svájci Roman Mityukovot utasította maga mögé a dobogós helyeken.

Az MTI rámutatott, hogy Kós az Egyesült Államokban, Michael Phelps korábbi, és a francia szupersztár, a Párizsban eddig három aranynál járó Léon Marchand jelenlegi trénerével, a legendás Bob Bowman irányításával készül. Esti sikerével megszerezte magyar úszósport történetének 30. olimpiai aranyát.

Fotó: MTI

„Hihetetlen érzés, egyelőre nem tudtam feldolgozni” – mondta az esti finálét követően az újdonsült olimpiai bajnok. Az MTI beszámolója alapján a világcsúcstartó Aaron Peirsol tanácsát követte a versenyen, ő egyszer azt mondta, hogy a 200 hátat érzésre kell úszni, úgy kell beosztani az erőt, ahogy épp aznap érzed. „Én is ezt csináltam, mivel egy picit fáradtnak éreztem magam, de tudtam, hogy a táv második felében jó leszek, hiszen Bobbal (Bowmannal) egész évben ezen dolgoztunk. Az elején csak egy jó iramot akartam jönni” – mondta. Hozzátette: tudta, hogy ha megcsinálja, amire képes, akkor nem lehet baj.

Próbált higgadt maradni, nem gondolkodni azon, hogy olimpiai döntőt úszik. „Úgy sétáltam ki, hogy rá sem néztem az ötkarikára. (…) Próbáltam élvezni és úgy gondolni rá, hogy ez is csak egy olyan sima verseny, mint amiből már milliót leúsztam, szóval csak magamra fókuszáltam, és örülök, hogy sikerült” – mondta.

Bevallotta, hogy bár titkon remélte, valójában nem gondolta, hogy már most beérik a munka gyümölcse és a dobogó legfelső fokára állhat fel, de nyilván nagyon boldog, hiszen sok áldozatot hozott ezért a győzelemért.

És ezzel még nem ért számára véget a párizsi olimpia: pénteken 100 méter pillangón lesz érdekelt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?