Nem csitul az ötkarikás genderbotrány, van is magyarázat, meg nincs is

Mialatt az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Jü-ting a párizsi olimpia női ökölvívótornájának elődöntőire készülődnek, tovább gyűrűzik a botrány a szereplésük kapcsán.

A Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) sajtótájékoztatón igyekezett tisztázni a helyzetet, de a BBC beszámolója alapján az rendkívül kaotikus volt, több kérdést hagyva maga után, mint válasz. Az IBA elnök Umar Kremlev és az ügyvezető igazgató, Chris Roberts ugyanis egymásnak ellentmondtak: miközben előbbi tesztoszteron-tesztről beszélt, utóbbi kromoszómavizsgálatot emlegetett.

Abban „egyetértettek”, hogy a két sportoló estében vérminta alapján végeztek el alkalmassági tesztet, amely alapján a tavalyi világbajnokságról kizárták őket. Korábban mi is felidéztük, hogy magas tesztoszteron-szintjük miatt szankcionálták őket, ugyanakkor Helif esetében Kremlev arról is beszélt, hogy XY kromoszómája van.

Helif Hámori Luca legyőzésével jutott elődöntőbe az olimpián | Fotó: MTI

Ezúttal az ügyvezető igazgató azt mondta, hogy a két bokszolót először az isztambuli 2022-es vébén tesztelték le, de az eredmény nem volt egyértelmű, ezért semmilyen lépést nem tettek. Aztán rá egy évre az indiai Új-Delhiben elvégzett vizsgálat nyomán kizárták őket. „A kromoszómateszt alapján” – hangsúlyozta Roberts. Kremlev ugyanakkor ismét arról beszélt, hogy magas volt a tesztoszteronszintjük, és közölte, hogy ha a sportolók be akarják bizonyítani, hogy nőnek születek, akkor azt nekik kell megtegyék.

Az IBA vezetői azt is mondták, hogy a teszteket a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált laboratóriumban végezték el, de a WADA a BBC Sportnak azt mondta, hogy nem felügyelnek genderteszteket, csakis doppingellenes ügyekkel foglalkoznak.

A BBC Sport a sajtótájékoztató után külön interjút is készített Chris Robertsel, aki ismételten megerősítette, az elvégzett vérteszt a nemük megállapítását célozta és az alapján zárták ki őket. Megerősítette ugyanakkor azt is, hogy a 2022-es teszt nem mutatott egyeredményt, 2022-ben és 2023-ban pedig ugyanolyan tesztet végeztettek el a sportolókon. Azt mondta, hogy az elvégzett teszt több komponenst kimutat.

A sajtótájékoztatón különben felszólalt az IBA orvosi bizottságának korábbi elnöke, Ioannis Filippatos is, aki szerint a vérvizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a két ölölvívó férfi, csakhogy Roberts a BBC kérdésére úgy fogalmazott, hogy „soha senki se mondta, hogy Khelif vagy Lin férfi”. Azt is közölte ugyanakkor a sajtótájékoztató során, hogy az algériai és a tajvani szövetségek kérésére semmilyen információt nem hozhat nyilvánosságra a bokszolókra nézve. „Nem oszthatjuk meg az eredményeket, de a NOB látta azokat. (…) Láthatják, hogy ez mit jelent. Még egyszer, olvassanak a sorok között” – mondta.

Helif: a zaklatás megölheti a lelket

Emlékeztetőül: az olimpia ökölvívótornáját nem a sportági szervezet, hanem a NOB szervezi. A NOB korábban leszögezte: a két sportoló az útlevelében nőként van bejegyezve, éveken át a női kategóriában versenyeztek, így továbbra is helyük van a női mezőnyben. Ez nem transzszexuális ügy, hangsúlyozták.

Hogy végül pontosan milyen tesztet végeztek és az mit mutatott pontosan, az továbbra is homály fedi. Az viszont ismeretes, hogy az interszexuális személyek olyan biológiai nemi jellegzetességekkel rendelkeznek, amelyen nem sorolhatóak be kizárólagosan női vagy férfi kategóriába. Az orvosi szakirodalom jelenleg „szexuális fejlődési zavarként” (DSD) határozza meg. Több DSD-s személy nőként nevelkedik, de XY nemi kromoszómája van, a vérében a tesztoszteronszint a férfiakra jellemző tartományban van. Ez bizonyos sportágakban előnyt jelenthet a számukra, küzdősportokban pedig esélyegyenlőségi és biztonsági kérdéseket is felvet. Az IBA szabályzata emiatt tiltja az XY kromoszómával rendelkező személyek szereplését a női mezőnyben, emlékeztetett a Reuters, ugyanakkor a NOB kizárólag az útlevelet vette alapul az alkalmatosság meghatározására.

Imane Helif édesapja amúgy – mint korábban írtuk – szintén leszögezte, hogy „gyermeke lány”. A 25 éves Helif eközben a The Guardiannak vallott arról, hogy megviselték az elmúlt napok botrányai, de igyekszik arra összpontosítani, hogy olimpiai bajnok legyen 66 kg-os súlycsoportban. Arra kérte ugyanakkor a közvéleményt, hogy vessenek véget a sportolók zaklatásának, mert az tönkre teheti őket, megöli a gondolataikat, a lelküket és az elméjüket, továbbá a zaklatás megosztja az embereket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?