Hámori Luca pontozással kapott ki az olimpiai szereplésével botrányt keltő Heliftól

Nem küzdhet éremért a párizsi olimpián Hámori Luca: a 23 éves magyar ökölvívó szombaton egyhangú pontozással kikapott a negyeddöntőben az algériai Imane Heliftól.

Ez volt az a meccs, amelyet hatalmas botrány előzött meg, mivel ellenfelét tavaly túl magas tesztoszteronszintje miatt kizárták a világbajnokságról, a nemzetközi szövetség elnöke pedig azt mondta róla, hogy XY kormoszómával rendelkezik.

Az algériai bokszoló kezét emelték a magasba a meccs végén | Fotó: MTI

Az ötkarikás tornát viszont a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szervezi, amely kiállt Helif szereplésének engedélyezése mellett, hangsúlyozva, hogy nem transznemű esetről van szó, hanem egy olyan sportolóról, aki nőnek született, nőnek nevelték, nőként versenyzett – például legutóbb a tokiói olimpián – és az útlevelében is nőként szerepelt. A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Ökölvívószövetség próbálta ugyan megakadályozni Helif szereplését, de nem járt sikerrel, azt pedig már korábban leszögezték, hogy Hámori Luca mindenképp kiáll majd ellene a negyeddöntőben.

A 23 éves ökölvívó nem is vallott szégyent: egyhangú pontozással kikapott ugyan, de Helif olasz ellenfelével ellentétben nem adta fel a 66 kg-os súlycsoportban rendezett bunyót. Hámori az ötödik helyen zárt Párizsban, amivel sporttörténetet írt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?