Olimpiai bajnok a magyar párbajtőrcsapat

Szoros csatában, döntő tussal nyerték meg Siklósiék a japánok elleni finálét, megszerezve ezzel a magyar küldöttség második aranyérmét a párizsi olimpián. Magyarország ötvenkét év után ünnepelhet ismét ötkarikás csapataranyat férfi párbajtőrben.

A magyar férfi kardvívó csapat ezüstjét követően a párbajtőrösök is olimpiai fináléban léphettek pástra, jó esélyekkel az arany megszerzésére.

Magabiztos teljesítménnyel jutottak el Siklósi Gergelyék a döntőig, a nap első mérkőzésén Kazahsztán nem okozott számukra problémát, később pedig a házigazda franciákat is simán győzték le 45–30-ra. A fináléban a japánokkal találkoztak, akik kisebb különbségekkel ugyan, de szintén jó teljesítményt nyújtva jutottak el a mindent eldöntő asszóig.

Fotó: MTI

Mindkét válogatott óvatos felfogással kezdett, Siklósi Gergely első asszójában mindössze három találat született, ebből kettő a magyar világbajnok javára. Utána Koch Máté vívott meg az egyéni olimpiai bajnok Kano Koki ellen és növelte kicsit az előnyt, de ez a finálé elején még nem számított sokat.

A későbbiekben viszont már egyértelműen irányították az asszót a magyarok, annak ellenére, hogy továbbra is kevés találat esett, maguk mögött tartották a japánokat. Nagy Dániel az olimpián először kapott szerepet a hatodik asszóban és társaihoz hasonlóan ők is helyt álltak

Ahogyan az asszó vége közeledett, egyre szorosabbá vált a helyzet, Komata jó vívása után az ázsiaiak egy tusra közelítették meg a magyarokat. Nagy az utolsó előtti párban is pástra lépett és nem roppant össze a nyomás alatt, koncentrált versenyzésének köszönhetően előnyből várták az utolsó asszót a magyarok.

A kilencedik asszóban Kano és Siklósi küzdött meg egymással, a japán klasszis pedig két találattal 20–20-ra alakította az állást. Nehéz helyzetben közelről adott találatot ellenfelének a magyar, egy perccel a vége előtt ismét győzelemre állt a csapat. Siklósi újabb tusa után Kano talált tisztán, végletekig fokozódott a feszültség. A japán másodpercekkel a vége előtt egyenlített, ennél az állásnál döntő tus következett.

Siklósi a ráadásban bevitte a döntő találatot, ezzel olimpiai bajnok lett a férfi párbajtőrcsapat. Korábban a csehek két tussal győzték le a franciákat, így ők szerezték meg a bronzérmet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?