Bach védelmébe vette a „kétes nemű” Helifet, az algériai olimpiai bizottság Hámori Lucát panaszolta be

Nem csitul a botrány az algériai Imane Helif olimpiai szereplése kapcsán: a NOB-elnök védelmébe vette a „kétes nemű” ökölvívót, az algériai szövetség eközben a magyar Hámori Lucát, a vitatott bunyós negyeddöntős ellenfelét panaszolta be. 

„Van két ökölvívónk, akik nőnek születtek, nőként nevelték őket, női útlevelük van és éveken át nőként versenyeztek. Ez egyértelmű definíciója egy nőnek. A legkisebb kétség sem merült fel ennek kapcsán” – szögezte le szombaton Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, miután szinte az egész sportvilág, civilek és közéleti szereplők egyaránt hangosan bírálták, amiért engedélyezték az algériai Imane Helif és a tájvani Lin Jü-ting szerepelését a párizsi nyári játékokon.

Ő az a két női bokszoló, akiket mint írtuk, a sportág nemzetközi szövetsége tavaly kizárt a világbajnokságról, mert túl magas volt a tesztoszteron-szintjük. Helifről Umar Kremljov, a bokszszövetség elnöke mondta, hogy nem csak X hanem Y kromoszómája is van.

Helif (piros mezben) | Fotó: Agerpres

Az olimpián mindkét bokszoló továbbjutott a negyeddöntőbe, de a közvélemény azután hördült fel, hogy Helif olasz ellenfele mindössze 46 másodperc után sírva feladta a küzdelmet, mondván, hogy akkora ütést még életében nem kapott. Utólag elnézést kért, amiért nem fogott kezet a meccs után az algériaival, de a bírálatok Helif irányában nem csitultak, sokan hangoztatták, hogy XY kromoszómával nincs keresnivalója a női mezőnyben, sportszerűtlen és veszélyes a női versenyzőkre nézve. A nemzetközi bokszszövetség amúgy olimpiai bajnoknak járó jutalmat ígért a Heliftől vereséget szenvedett Angela Carininak.

A NOB korábban hangsúlyozta: az adott sportolók nem transzneműek. Közleményben emlékeztettek, hogy Helif a tokiói olimpián is szerepelt, mint ahogyan renget más nemzetközi tornán is. A világbajnokságról egy nemi alkalmassági teszt miatt zárták ki, amelynek kritériumai eltérnek a NOB-étól. A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Ökölvívószövetség eközben eredménytelenük fordult a nemzetközi testülethez, az nem zárta ki Hámori Luca szombati ellenfelét.

Mindeközben a közösségi médiában és a sajtóban is záporoznak a bírálatok, de Bach nem ért ezekkel egyet. „Amint látjuk, egyes emberek meg akarják határozni, hogy mi a nő. Felkérem őket, hogy adjanak nekünk egy tudományos alapú meghatározást arról, hogy mit jelent nőnek lenni és hogyan lehet az, hogy valaki nőnek született, nőnek nevelték, nőként versenyzett, nőként szerepel az útlevelében, de mégsem tekintik nőnek. (…) Nem fogunk hozzájárulni politikai vitákhoz, és a gyűlöletkeltő beszéd a közösségi médiában elfogadhatatlan” – summázta Bach.

Megszólalt Helif édesapja is, aki SkyNews-nak nyilatkozva kijelentette: „A gyermekem lány. Lányként neveltük. Erős mint egy lány. Keményen dolgozik és bátor.”

Hámori Lucának szombaton, romániai idő szerint 18:22 órakor kell szorítóba lépnie az algériai ellen. Abban bízik, hogy sikerül folytatnia eddigi páratlan, sporttörténeti menetelését az olimpián. Az algériaiak viszont megharagudtak rá, amiért közösségi oldalán ellenséges, sértő üzeneteket posztolt. A News.ro beszámolója alapján a bejegyzéseket, amelyeken férfinak nevezte ellenfelét már törölték, de az algériai olimpiai bizottság közleményt adott ki, amely alapján panaszt emelnek Hámori ellen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?