FRISSÍTVE: Botrányos ellenfél választja el a magyar ökölvívólányt az olimpiai éremtől

A párizsi nyári olimpia ökölvívótornáján 66 kilogrammos súlycsoportban szereplő Hámori Luca már a kvótaszerzéssel is sporttörténeti tettet hajtott végre, azóta pedig páratlanul menetel a seregszemlén. Előbb az ír Grainne Walsht győzte le a selejtezőben, majd csütörtök simán, egyhangú pontozással múlta felül az Óceánia-bajnok ausztrál Marissa Willaimsont. Ezzel bejutott a legjobb nyolc közé, így már csak egyetlen siker választja el az ötkarikás éremtől.

Csakhogy a mindössze 23 éves magyar lányra a negyeddöntőben egy olyan bunyós vár, akit a nemzetközi bokszszövetség tavaly kizárt a világbajnokságról, mert túl magas volt a tesztoszteron-szintje és Umar Kremljov, a nemzetközi sportági szövetség elnöke azt mondta róla, hogy nem csak X, hanem Y kromoszómája is van, számolt be az MTI.

Hámori Luca (pirosban) sporttörténetet írt | Fotó: MTI

Az olimpia ökölvívóversenyét viszont a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szervezi, amely megengedte az algériai Imane Helifnek a szereplést. Az emiatt kialakult botrányt csak fokozta, hogy első meccséről úgy jutott tovább, hogy olasz ellenfele mindössze 46 másodperc után feladta a küzdelmet. Angela Carini elsírta magát, azt mondta, hogy életében nem érzett akkora ütést, mint amekkorát Heliftől kapott.

Ez aggodalomra adott okot, Giorgia Meloni olasz kormányfő szerint nem lenne szabad megengedni, hogy férfi genetikai jellegzetességgel rendelkező sportolók a női mezőnyben versenyezzenek. „Ez nem diszkrimináció valaki ellen, hanem ezzel megvédjük a női sportolók jogát, hogy egyenlő feltételek mellett versenyezhessenek” – mondta a The Guardian beszámolója alapján. A NOB szóvivője, Mark Adams ugyanakkor csütörtökön leszögezte: minden versenyző megfelel az alkalmassági szabályoknak, és ez nem egy transznemű kérdés.

Imane Helif (pirosban) szereplése botrányt okozott | Fotó: Agerpres/EPA

Hámori Luca – aki az első női magyar ökölvívó, aki legalább pontszerző helyen zárja az olimpiát – szombat délután lép Helif ellen a kötelek közé. Az MTI-nek azt mondta: „Ha engedték itt indulni, akkor biztosan tudják, hogy nő. Mindenesetre ez az egész csak még érdekesebbé tenné azt, ha legyőzném. Erre készülök.”

FRISSÍTÉS: Az MTI csütörtök este számolt be arról, hogy a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is hivatalos levélben fog tiltakozni, amiért Hámorinak Heliffel kell megmérkőznie a negyeddöntőbe.

Berkó Lajos, a MÖSZ ügyvivő testületének tagja az ökölvívótorna helyszínén „vállalhatatlannak” és „felháborítónak” nevezte a történteket, és közölte, arra kérik a NOB-ot, hogy vizsgálja felül a döntését. Hozzátette: a MÖSZ vizsgálja, van-e jogorvoslati lehetőség Helif szereplésével szemben, de az bizonyos, hogy Hámori mindenképpen ringbe lép szombaton délután a negyeddöntőben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?