„Párizs befejeződött, de Los Angeles már elkezdődött” – hazatértek az olimpikonok

A romániai küldöttség harmadik turnusa is hazatért a Párizsban vasárnap este lezárult nyári olimpiáról. Az úszó David Popoviciot és az evezősöket szállító „aranygépek” már korábban landoltak Bukarestben, a hétfőn megérkezett csapat sem tért haza üres kézzel, hiszen a súlyemelésben történelmi ezüstérmet szerzett Mihaela Cambei is most szállt le Bukarestben.

A repülőtéren ünnepélyes fogadtatásban volt részük a hazatérő olimpikonoknak, Cambei pedig örömének adott hangot, hogy dobogóra állhatott az olimpián. Szerinte 2028-ban, a Los Angeles-i játékokon még sikeresebb lehet. Büszke arra, hogy ő lehetett a romániai küldöttség zászlóvivője a záróünnepségen, bevallása szerint egyedi élmény volt a számára, újraélte a díjátadó izgalmait.

Valentina Mihaela Cambei volt Románia zászlóvivője a záróünnepségen | Fotó: COSR/Cristian Nistor

Elisabeta Lipă, az Országos Sportügynökség (ANS) elnöke is köszöntötte a hazatérő sportolókat, gratulált az eredményekhez. Megjegyezte, nem mindig sikerül a legjobbak között a legjobbá válni, de meggyőződése, hogy a romániai sportolók a 2028-as játékokra még erősebben és még nagyobb elszántsággal térnek majd vissza.

Az ANS elnöke szerint az év elején a Román Olimpiai- és Sportbizottsággal (COSR) együtt sikerült megtalálniuk a legjobb finanszírozási módot az olimpikonok felkészüléséhez, és úgy véli, hogy minden igényt kielégítettek. Bejelentette azt is, hogy a naptári év második felében sem kell aggódniuk a sportszövetségeknek, mert a kormány a tartalékalapjából kiegészíti a költségvetésüket, hogy a működésük és a céljaik elérése zavartalan legyen. „Párizs befejeződött, Los Angeles elkezdődött” – mondta, utalva arra, hogy vasárnapi záróünnepséggel gyakorlatilag már kezdetét vette az új olimpiai ciklus.

Mihai Covaliu, a COSR elnöke sem leplezte elégedettségét, hiszen 9 érmet gyűjtöttek, köztük három aranyat, amelynek köszönhetően az országok közötti rangsor 23. helyén zártak, jelentősen túlszárnyalva a tokiói eredményeket. Megjegyezte, volt néhány negyedik helyezés, amelyik akár érem is lehetett volna, mint ahogyan voltak ezüstérmek is, amelyek aranyak is lehettek volna, és voltak olyan sportágak, amelyek nem az elvárások mentén teljesítettek. Ezzel együtt fontos, hogy javultak az eredmények, a megszerzett érmek igazolják, hogy amit elkezdtek és amit eddig felépítettek, az stabil alapon áll, ecsetelte Covaliu. A folytatásra nézve közölte, hogy a sportági szövetségekkel együtt kiértékelik majd az eredményeket és készítenek egy elsőbbségi tervet a 2028-as Los Angeles-i játékokra való felkészüléshez.

Az olimpia vasárnapi záróünnepségen még több romániai sportoló részt vett. Ők hétfő koradélután jöttek haza | Fotó: COSR/Cristian Nistor

Kiemelte, hogy az evezősök bizonyítottak, ugyanakkor gratulált az úszószövetségnek is, amelyben rengeteg lehetőséget lát a jövőre nézve. „De szükség van infrastruktúrára” – jegyezte meg. Ugyanakkor méltatta a súlyemelőket is, akik még fiatalok és jó úton járnak ahhoz, hogy négy év múlva sikeresek legyenek.

Biztos abban, hogy azok a sportszövetségek, amelyeknek most nem sikerült eredményesnek lenniük, tudják, hogy hol hibáztak, a COSR pedig segíteni fog nekik, hogy a jövőre nézve orvosolják a problémákat. Örül ugyanakkor annak, hogy 12 év után a tornasport ismét ötkarikás döntőben szerepelt, a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon megítélt bronzérem pedig „minden szempontból megérdemelt”. Az hamarosan megérkezik majd az országba, hogy Ana Maria Bărbosu átvegye, de persze továbbra is dolgoznak a jogi helyzet rendezésén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?