Párizs2024: Rasovszky Kristóf olimpiai bajnok nyíltvízi úszásban

Két magyar érem született a nyíltvízi úszók tíz kilométeres versenyében. Rasovszky kezdettől fogva magabiztos teljesítményt nyújtott és bezsebelte az aranyat, Betlehem Dávid pedig kiváló hajrával szerzett bronzot.

A férfiak nyíltvízi, tíz kilométeres úszásával kezdődött az olimpia pénteki programja, ahol a világbajnok Rasovszky Kristóf is versenybe szállt a győzelemért.Fotók: MTIMivel a Szajna vízével a teljes olimpia során súlyos, a számok megrendezését nehezítő problémák voltak, ezúttal is számítani lehetett az úszók mellett felbukkanó tárgyakra. Szerdán a nők mezőnyében a fiatal Fábián Bettina ötödik helyezést ért el, kiszállás után pedig pálinkával fertőtlenített.

Raosvszky hamar a mezőny elejére úszott fő riválisaival, a német Wellbrock és az olasz Paltinierivel. Háromnegyed óra után az élre állt és el is távolodott ellenfeleitől a magyar versenyző, de nem tudott nagy különbséget kialakítani.

Betlehem Dávidtól szintén jó eredményt lehetett várni a versenyen, jól is helyezkedett a mezőnyben. Az első ellenőrzőpontoknál rendszeresen az első tíz úszó között tűnt fel és igyekezett közel maradni a legjobbakhoz.Szorosan alakult a verseny, egy körrel a vége előtt sem vált még szét a mezőny, Rasovszky továbbra is vezetett, Betlehem pedig feljött a negyedik helyre, de kemény utolsó negyed órára lehetett számítani. Ezen a ponton már megszakadt a sor, Rasovszky növelte a tempót, csak a legerősebbek tudták őt követni.

Idővel a német Oliver Klemettel együtt mindenkit maguk mögött hagytak és úgy tűnt ketten harcolhatnak a győzelemért, de a két olasz és Betlehem is visszacsatlakozott az élbolyhoz. Rasovszky ereje kitartott a végéig, az utolsó méterekhez közeledve még mindig vezetett. Klemet szinte végig versenyben volt vele az aranyért, de a magyar lehagyta őt a hajrában és megszerezte az olimpiai bajnoki címet.

Három évvel ezelőtt, a tokiói olimpián még ezüstöt szerzett, mostani győzelmével viszont az első magyar férfi úszó lett, aki meg tudta nyerni a tíz kilométeres távot az ötkarikás játékokon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?