Miklós Zoltán: Ha elfogadták volna az RMDSZ javaslatait, másképp nézne ki az ország költségvetése

Miklós Zoltán képviselő azt állítja, hogy a hatóságok első számú célkitűzése az kell legyen, hogy a cégek és a magánszemélyek számára a lehető legegyszerűbb adózási rendszert alakítsák ki, mert gondok vannak a behajtás hatékonyságával.

A parlamenti képviselő kedden a Prima News televízió műsorában kijelentette, „a hatóságoknak valós egyeztetést kellene folytatniuk, mielőtt benyújtják a költségvetési intézkedésekről szóló projektet a parlamentbe, mivel most csak a közvéleményt tesztelik mindenféle lehetőséggel, ami nem előnyös”.

„Csak a sajtóban megjelenteket kommentálhatjuk, meg kell várni a parlament elé kerülő törvénytervezet végleges formáját. Egy ilyen adótörvénycsomag benyújtása előtt valódi konzultációra van szükség” – fejtette ki Miklós Zoltán.

Fotó: Kelemen Lehel

„Hiány van és intézkedéseket kell hozni, adómódosításra van szükség. Jelenleg nagy az egyenlőtlenség a rendszerben. A munka adója 41,5%, szemben a tőke adózásával, ahol például az osztalék adó 8%, vagy a bérleti díjból származó jövedelemek 10%, de ez 8%-ra csökkenne, és ez egyenlőtlenségekhez vezet a társadalomban, ami senkinek sem előnyös.

Vannak olyan mulasztások is, amelyeket meg kell szüntetni és meg kell oldani. A szerencsejáték-nyeremény után 66 750 lejig nem kell adót fizetni. Nem tartom helyesnek, ha a becsületes munkát 40% felett adóztatják, a nyerőgépekből származó keresetet pedig nem. A minimálbérre adókedvezményeket adunk, 200 lejes összeget, amit nem adózunk, mintha az lenne az érdekünk, hogy minél több embert minimálbérrel alkalmazzanak” – magyarázta Miklós Zoltán.

Elmondása szerint a jelenlegi kormánykoalíció szolidaritási adót, a multinacionális cégek által a forgalom 1 százalékát kitevő adó kezdeményez, amit eredetileg az RMDSZ javasolt még 2021-ben. „Ha akkor elfogadták volna, akkor két év alatt 16 milliárd lejes plusz bevételünk lett volna a költségvetésben. A PNL akkor nem értett egyet, de most egyetért és konszenzus van a koalícióban” – mondta az RMDSZ képviselője.

Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ támogatni fogja-e a bizalmatlansági indítvány Miklós Zoltán azt válaszolta, hogy a megközelítés konstruktív lesz. „Költségvetési kiigazításra van szükség, megvárjuk a projekt benyújtását, módosító javaslatokat fogalmazunk meg, és annak alapján döntünk, hogy mit kezdünk a bizalmatlansági indítvánnyal” – mondta.

Miklós Zoltán hozzátette, hogy Marcel Boloş pénzügyminiszter felvetette a bankok extraprofitjának a megadóztatását. Egy évvel ezelőtt személyesen javasolta az elmúlt években a gazdasági és egészségügyi válságokat követően profitáló gazdasági szereplők rendkívüli nyereségére kivetett adót, amely elfogadása a költségvetésre is pozitív hatással lett volna.

„Úgy gondolom, hogy szükségünk van egy egyszerű adózási rendszerre a cégek számára, ahogy a magánszemélyek esetében is, ahol az egységes adókulcs egy egyszerű rendszer, szemben a progresszív adózással. Problémáink vannak az adóbehajtás hatékonyságával. A jogi személyek számára is a rendszer minél egyszerűbb kell legyen, mert nem vagyunk felkészülve a bonyolultabbakra.” – mondta az RMDSZ képviselő.

A minimálbérrel kapcsolatban Miklós Zoltán megemlítette, hogy a modern társadalomban azt nem a kormány határozza meg, hanem a munkaadók és a szakszervezetek, különböző területeken akár differenciált minimálbér is lehetne. „Nem maradhat meg az a 200 lejes adókedvezmény a minimálbéren, nem szabad ösztönözni az emberek minimálbéres foglalkoztatását. Adókedvezményt azoknak a munkáltatóknak adnék, akik minél több embernek adnak méltányos fizetést” – zárta gondolatait Miklós Zoltán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?