Sajtóértesülés: áfaemelést javasolt a kormánynak az Európai Bizottság

Általános drágulást eredményezne, ha az áfa a jelenlegi 19 százalékról 21 százalékra nőne.

Nem sikerült meggyőzni az Európai Bizottság (EB) szakértőit arról, hogy a bukaresti kormány által tervezett bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedések helyrebillentenék az államháztartást. Az economedia.ro értesülései szerint az EB illetékesei az áfa 2 százalékponttal történő emelését javasolták. Romániában jelenleg a legtöbb áru és szolgáltatás után 19 százalék áfát kell fizetni.Fotó: EuropeanComission.eu

Marcel Boloș az elmúlt napokban tárgyalt Brüsszelben. Azt, hogy az EB szakértői nem voltak elragadtatva a kormány által tervezett intézkedésektől, a pénzügyminiszter is elismerte. „A költségvetési hatás tekintetében megkérdőjelezték az általunk végzett számításokat, illetve azt a módot, ahogy az eredményt kaptuk” – nyilatkozta Boloș.

A pénzügyi tárca vezetője elárulta, azt kérte Brüsszeltől, hogy idén az előzetes 4,4 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány helyett fogadjanak el egy 5,5 százalékos deficitet. Ebből arra lehet következtetni, a kormány pénzügyi szakpolitikusai is belátják, hogy a tervezett megszorító intézkedések ellenére sem tartható az idei évre vállalt 4,4 százalékos hiány.

Az economedia.ro információi szerint a brüsszeli tárgyalópartnerek a felvett osztalék után fizetendő adó 8 százalékról 10 százalékra való emelését is javasolták. Ugyanakkor azt szeretnék, hogy a kormány hatékonyabb lépéseket tegyen a kormányzati kiadások csökkentése érdekében.

Az Európai Bizottság azon szakértői, akikkel a bukaresti küldöttség tárgyalt nem döntéshozók, azonban a testület az ő ajánlásuk alapján dönt majd Ciolacu-kabinet kérelméről. Románia túlzottdeficit-eljárás alatt áll, ezért konkrét ütemterv alapján kell megadott időn belül 3 százalék alá csökkentenie az éves deficitét.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?