Foggal-körömmel védi a pénzügyminiszter a hevesen bírált költségcsökkentő intézkedéscsomagot

Az állami kiadások csökkentését nem szabad megszorító intézkedésnek vagy a fejlődés korlátozásának tekinteni, hanem a fenntartható gazdasági növekedés biztosításához és a fejlődési lehetőségek biztosításához szükséges stratégiának – írta Marcel Bolos pénzügyminiszter csütörtökön egy Facebook bejegyzésben. Bolos csütörtökön találkozott a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének (UNCJR) képviselőivel.

A román kormánynak minden eddiginél gondosabban kell gazdálkodjon az állami bevételekkel, és biztosítania kell azok hatékony felhasználását. Ez kulcsfontosságú prioritás a költségvetési fenntarthatóság biztosítása és az egészséges gazdasági növekedés előmozdítása érdekében. Ezt az elképzelést osztotta meg a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének (UNCJR) képviselőivel, különösen azért, mert „Ilie Bolojan, (Bihar Megye Tanácsának elnöke) talán a legjobban tudja, hogyan kellene kinézzen a működési és beruházási kiadások aránya" – írta a miniszter.

Boloș a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének  képviselőivel találkozott | Fotó: Marcel Boloș Facebook oldala

Néhány okot is említett arra, hogy miért kellene csökkenteni az állami kiadásokat. A pénzügyminiszter szerint a túlzott közkiadások költségvetési hiányhoz és növekvő államadóssághoz vezetnek, ami befolyásolhatja a befektetői bizalmat, és instabilitást okozhat a gazdaságban. Bolos azt is hangsúlyozta, hogy a felhalmozott adósság terhe a jövő generációinak vállát nyomja majd. Másrészt a túlzott állami kiadások növelhetik a gazdaságban a pénzkínálatot, ami a vásárlóe romlásához vezet. „A felesleges közkiadások csökkentésével forrásokat szabadíthatunk fel, és kedvezőbb környezetet teremthetünk a magánszektor számára. Egy egészséges államháztartással rendelkező gazdaság ellenállóbb a gazdasági sokkokkal és válságokkal szemben. Az állami kiadások csökkentését nem megszorító intézkedésnek vagy a fejlődés korlátozásának kell tekinteni, hanem a fenntartható gazdasági növekedés biztosításához és a fejlődési lehetőségek biztosításához szükséges stratégiának. A költségvetés nagyságát és szerkezetét gondosan megtervezzük, hogy biztosítsuk a társadalmi és gazdasági prioritások védelmét" – mondta.

Amint megírtunk, szerdán a Marcel Ciolacu miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után a pénzügyminiszter azt mondta, a kormánykoalíció által a közkiadások csökkentésére kidolgozott intézkedéscsomag célja többek között az államtitkárok és más közjogi méltóságok számának, a közszférában megüresedett állások számának csökkentése, a „főnökök" 30 százalékos csökkentése, az üdülési csekkek és az étkezési segélyek felső határának bevezetése. Később a miniszter egy Facebook bejegyzésben azt írta, hogy az állami költségvetés konszolidálására tervezett intézkedéscsomag már 2023-ban mintegy 12 milliárd lejes megtakarítást hozhat a költségvetésnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?