FRISSÍTVE – Csökkentik a kiadásokat: a munkaidőben pasziánszozó közalkalmazottak nézzenek más állás után

FRISSÍTVE: Sürgősségi kormányrendeletet fogadnak el a költségvetési rendszer kiadásainak csökkentéséről, amely ötven intézkedést tartalmaz, jelentette be szerdán Marcel Ciolacu miniszterelnök, miután a pénzügyminiszterrel egyeztetett. FRISSÍTÉS: Csökken az államtitkárok és a „főnökök” száma, betöltetlen állások szűnnek meg, korlátozzák a bérpótlékokat. 

A kormányfő szerdán a pénzügyminisztériumban tartott munkaértekezletet Marcel Bolos tárcavezetővel. Hangsúlyozta, a miniszter fogja részletezni az intézkedéseket, de ezeket a koalíción belül már megvitatták. Meglátása szerint a költségvetési rendszer első valós reformjára kerül sor, ez az első alkalom, hogy Románia kormánya ilyen megközelítést alkalmaz.

Illusztráció: Pexels

A pénzügyminiszter javaslatai korrektek, itt az ideje, hogy akik dolgoznak, megfelelő javadalmazást és prémiumokat kapjanak, ám akik évtizedek óta csak pasziánszot játszanak munkaidőben, keressenek más állást, mondta a miniszterelnök.

Rámutatott, jelenleg több mint több mint ötven pótlék létezik a költségvetési szférában. „Hihetetlen hova jutott ez a jelenség, örülök, hogy a jelenlegi pénzügyminiszter személyében van egy partnerem, aki bátran felvállalja ennek a megfékezését” – mondta a kormányfő.

Ciolacu szerint az intézkedéscsomag célja a makrogazdasági egyensúly megteremtése annak érdekében, hogy Románia növekedési kilátásai stabilak maradjanak. Alapelve pedig az, hogy a költségvetési kiadások lefaragásával párhuzamosan növelni kell az állam bevételeit is. Rámutatott, az intézkedéscsomag célja a makrogazdasági egyensúly megteremtése annak érdekében, hogy Románia növekedési kilátásai stabilak maradjanak. Alapelve pedig az, hogy a költségvetési kiadások lefaragásával párhuzamosan növelni kell az állam bevételeit is.

A miniszterelnök sajnálatát fejezte ki, amiért nem vitatták meg a sürgősségi rendeletbe kerülő intézkedéseket már néhány hónappal korábban, hogy ezeket fokozatosan lehessen bevezetni.

„Nagyon bízom a közszféra reformjában, amit készen állok felvállalni. Ez már régóta esedékes. (...) Társadalmi méltányosságra van szükség. Nem lehet, hogy az államfőnél magasabb jövedelmű személyek üdülési utalványban részesüljenek. Meg kell értenünk, hogy a munka adóterhei sem maradhatnak a jelenlegi szinten. (...) Jelenleg jelentős az eltérés a munka és a tőke megadóztatásában” - részletezte.

Ciolacu közölte, hogy jövő szerdán ismét találkozik a pénzügyminiszterrel és csapatával, akikkel a költségvetés bevételeinek növelését célzó sürgősségi rendelet tervezetét és az idei első költségvetés-kiigazítást vitatják meg.

Csökken az államtitkárok és a „főnökök” száma, betöltetlen állások szűnnek meg, korlátozzák a bérpótlékokat

A Marcel Ciolacu kormányfővel tartott szerdai találkozója utáni sajtótájékoztatóján Marcel Boloş pénzügyminiszter ismertette a költéségvetési kiadások lefaragását célzó intézkedéscsomagot.

A tárcavezető közlése szerint 20 százalékkal csökkentik az államtitkárok, helyettes államtitkárok és az ezeknek megfelelő rangú köztisztségek számát. Emellett megszüntetik a jelenleg nyilvántartott 204.000 betöltetlen közalkalmazotti állások egy részét, ami a vezetői állások számának csökkenéséhez is vezet a közszférában.

Fotó: Marcel Boloș Facebook-oldala

Boloş elmagyarázta: a továbbiakban csak azok a közintézményeken belüli szakosztályok tarthatók fenn, amelyek vezetőjének legalább 10 beosztottja van; ugyanígy csak azok az intézményen belüli igazgatóságok tarthatók fenn, amelyek vezetőjének legalább 20 beosztottja van, egy főigazgatóság működtetéséhez pedig legalább 40 beosztottra lesz szükség. Ennek megfelelően az irodavezetői állások megszűnnek.

További intézkedés, hogy a jelenlegi 12 százalékról 8 százalékra mérsékelik a vezetői állások törvényben rögzített arányát a közintézményekben, ami a pénzügyminiszter szerint a „főnökök” számának 30 százalékos csökkentését jelenti.

Boloş elmondta, hogy a bérpótlékok a közszférában többé halmozottan nem haladhatják az alapbért. A szabadságpénzt eltörlik, és csak a bruttó 10.000 lejnél kisebb fizetésű közalkalmazottak részesülnek üdülési utalványban. A tárcavezető emlékeztetett, hogy az utóbbi értékjegyek évi 1,8 milliárd lejjel terhelik meg a költségvetést.

A megszorítások érinteni fogják az étkezési utalványokat is. „Nem normális, hogy egy 30.000 lejes jövedelmű közhivatalnok étkezési támogatást is kapjon” - jegyezte meg Boloş.

A pénzügyminiszter további intézkedésként említette a mobiltelefon-költségek korlátozását: egy készülék beszerzésére fordítható összeg felső határa 500 lej, a havi előfizetési díjé 50 lej lesz a közintézményekben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?