FRISSÍTVE – Meghúzzák a nadrágszíjat: elszabadult a költségvetési hiány, kapkodva keresi a koalíció a megoldást

Intézmények megszüntetését, összevonását, államtitkárok és intézményvezetők számának csökkentését, stadionok és kultúrházak építésének felfüggesztését javasolja források szerint a miniszterelnök. Hétfőn már zajlottak az egyeztetések a kormánykoalícióban arról, hogy miként tudják lefaragni az állami kiadásokat, de még nem jutottak dűlőre, mert nem rukkoltak elő egy végleges változattal. FRISSÍTÉS: Idő közben megszületett a koalíciós megállapodás a tervezett megszorításokról. FRISSÍTÉS: A koalícióban megállapodás született az állami kiadások csökkentésére irányuló „kibővített tervről" és egyes adókedvezmények eltörléséről, jelentette be Marcel Ciolacu.

A miniszterelnök azt mondja, közel 6 milliárd lejt takarítanak meg, és több tucatnyi intézkedést emleget, melyekkel az állami kiadásokat csökkentik. Az adókedvezmények megszüntetését is beleszámolta a 6 milliárd lejes megtakarításba, de nem részletezte, hogy pontosan melyekre gondolnak.

Marcel Ciolacu | Fotó: Agerpres
A kormányfő a Facebookon azt írta,
az elv az, hogy a költségvetési hiány csökkentésére tett erőfeszítések során a terheket elsősorban az államnak kell viselnie, nem pedig a polgároknak és a magánszektornak.

Ciolacu nem részletezi pontról pontra, hogy mi a „tucatnyi intézkedés", de a 200 ezer betöltetlen költségvetési álláshely megszüntetését, az indokolatlan prémiumok lefaragását, az intézmények összevonását és megszüntetését, a közszférában a vezetői állások számának csökkentését és az állami vállalatoknál a vezetői juttatások felső határának megszabását viszont említi.

Ezen túlmenően egyértelműbb teljesítménymutató-ellenőrzési rendszert vezetünk be az állami hatóságok számára, hogy előnyben részesíthessük azokat a projekteket és beruházásokat, amelyek valóban változást eredményeznek. Szorgalmazni egyes döntések decentralizálását. Ugyanakkor az állam tulajdonában lévő természeti erőforrásokat nem fogják többé nevetséges áron koncesszióba adni: ezért az első lépés az, hogy az összes illetékeket az infláció mértékével aktualizáljuk!" – tette hozzá Ciolacu, hangsúlyozva, hogy az intézkedéseknek hatására az év végéig mintegy 5,8-6 milliárd lejjel lesz kisebb a költségvetéshiány.

A koalíciós megállapodást Nicolae Ciucă is, a Nemzeti liberális Párt elnöke is megerősítette a Facebookon.

Nicolae Ciucă | Fotó: Agerpres


A következőkről számolt be:

 • Húsz százalékkal csökkentik az államtitkárok számát, a helyi önkormányzatok és területi kormányképviselők, vagyis a prefektusok és alprefektusok kabinetjeiben dolgozók számát a felére csökkentik.
 • A vezetői pozíciók számát az összes alkalmazott számához viszonyítja a jelenlegi 12-ről 8 százalékra való csökkentik.
 • A parlamentnek, a kormánynak vagy a minisztériumoknak alárendelt intézményeket összevonják. Egyes szolgáltatásokat decentralizálnak és meghatározzák az országos beruházási programok prioritásait.
 • Az állami tulajdonú vállalatok vezetőinek esetében a tanácsadóik számát szintén felére csökkentik. Az igazgatósági tagok számát legfeljebb hétre, a szakbizottságok tagjainak számát pedig ötre korlátozzák. Ezzel egyidejűleg a juttatásukat tevékenységi áganként három bruttó átlagfizetésnek megfelelő összegben szabják meg, ami nem lehet több, mint egy államtitkár havi juttatására. Emellett az állami vállalatok vezető beosztású munkatársainak alapfizetését is korlátozzák.
 • Megteremtik a jogi keretet a minisztériumok és önkormányzatok központosított közbeszerzési folyamatára.
 • Üdülési utalványt csak a havonta bruttó 10 000 lejnél kevesebbet kereső köztisztviselők kapnak.
 • A meglévő kutatási/fejlesztési intézetek legalább 20%-át összevonják, a személyzeti költségek 15%-os csökkentése érdekében, és a jelenlegi társadalmi-gazdasági környezetben már nem releváns intézeteket megszüntetik.

Korábban a fővárosi sajtó a Szociáldemokrata Párt berkeiből származó információkra hagyatkozva szedte pontokba, hogy milyen javaslatok fogalmazódtak meg a megtakarításokra. Az biztos, hogy a koalíciós vezetők hétfőn az adó- és illetékemeléseket tartalmazó csomagról, valamint a költségvetési kiadások egy részének csökkentéséről tárgyaltak. A két párt szakértői elismerik, hogy mintegy 20 milliárd lejes lyuk van a költségvetésben, amelyet pótolni kell, hogy ne kockáztassák a pénzpiacok büntetését. Ciolacu múlt pénteken jelentette be, hogy az intézkedés csomagot ezen a héten tárgyalják.

Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu | Fotó: gov.ro

A kiszivárgott információk szerint a következő javaslatok fogalmazódtak meg:

 • Megteremtik a jogi keretet a minisztériumoknak és az önkormányzatoknak a központosított közbeszerzésekre.
 • Harminc százalékkal csökkentik az államtitkárok és a helyettes államtitkárok számát.
 • A közintézményekben a vezetői pozíciók számát a a közszférában betöltött összes álláshelyen belül a jelenlegi 12%-ról 8%-ra csökkentik.
 • A bruttó 10.000 lejnél többet kereső köztisztviselők nem kapnak üdülési utalványt.
 • A minisztériumoknak/kormánynak/parlamentnek alárendelt intézmények összevonása/feloszlatása annak a szabálynak megfelelően, hogy minden minisztériumnak egyetlen területi hatósága marad. A személyzeti és működési kiadások legalább 15%-os csökkentése
 • A kormány és a minisztériumok átadják az önkormányzatoknak a sport, a kultúra, a közegészségügyi, állategészségügyi igazgatóságokat és a tanfelügyelőségeket.
 • A kizárólag állami költségvetési forrásokból finanszírozott beruházásokat, mint például: sportcsarnokok, kultúrházak, uszodák építése, egy évre felfüggesztik, ha még nem zárult le a versenytárgyalás, vagy még nem kezdődött el a kivitelezés.
 • Az ágazatban alkalmazott bruttó átlagbér másfélszeresére korlátozzák a vezetőtanács tagok havi juttatását, ami nem lehet több egy államtitkár fizetésénél.
 • A nem túl lényeges tevékenységet folytató kutatóintézeteket megszüntetnék, itt említik a Turisztikai Kutatóintézetet, a Munkaügyi és Szociális Védelmi Kutatóintézetet, és a civilizáció bölcsőjét kutató Levante Intézetet.
 • Összevonják, beolvasztják, átszervezik az autonóm állami ügynökségeket, olyan módon, hogy a személyzeti és működési kiadások 15 százalékkal, az álláshelyek ugyancsak 15 százalékkal csökkenjenek
 • Aktualizálják az állami termőföldek koncessziós díját.
 • Egyesítik a hasonló profilú állami vállalatokat, itt a RADIOCOM és a Román Rádió egyesítése merült fel.

Források szerint Nicolae Ciucă a Nemzeti liberális Párt elnöke arra fogja kérni a PSD-t, hogy járuljon hozzá az üdülési csekkek eltörléséhez a havi bruttó 10 ezer lejnél többet kereső állami alkalmazottak esetében. Azt is követelni fogja, hogy a könyvek és tankönyvek áfája maradjon 5%-os, bár a koalíciós tárgyalásokon felmerült, hogy 9 vagy 19 százalékra emelik.
Ezen kívül Ciucă
javasolja a hasonló szerepkörrel rendelkező dekoncentrált intézmények összevonását, például a munkaügyi minisztérium alá tartozó intézményekét. Ciucă javaslatai között szerepel még az államtitkárok számának 20%-os csökkentése és az állami vállalatok igazgatótanácsaiban helyet foglaló tagok számának korlátozása.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?