Felháborodtak a bírák az üres állások tervezett felszámolása miatt

Az Európai Bizottsághoz fordul a Romániai Bírák Fóruma Egyesülete, felhívják a figyelmet, hogy a román kormány arra készül, hogy 1500 üres bírói állást szüntessen meg. Ezzel az ország az összes uniós támogatás elvesztését kockáztatja, érvelnek.

A kormány egy olyan sürgősségi rendelet elfogadását tervezi, amely több mint 1500 megüresedett bírói állást szüntetne meg, ez sérti az országos helyreállítási tervben (PNRR) vállalt jogállamisági kötelezettség
eket, negatívan érinti az igazságszolgáltatás működését és függetlenségét, fogalmaznak közleményükben.

Fotó: Pixabay
Az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy a rendelettervezet a hatályba lépésének időpontjában törli a törvény által jóváhagyott tisztségjegyzékekben szereplő betöltetlen állásokat valamennyi központi és helyi közigazgatási hatóságnál, anélkül, hogy különbséget tenne az igazságügyi intézmények között között, és kétséget kizáró kivételeket állapítana meg.
A bírák a Velencei Bizottság, az Európai Bírák Konzultatív Tanácsa és a PNRR rendelkezésein alapuló, az igazságszolgáltatás fejlesztésére vonatkozó 2022-2025-ös stratégiára hivatkoznak, amely többek között az igazságszolgáltatás humánerőforrás-politikájának fejlesztéséről rendelkezik.
Az egyesület tehát éppen ellenkezőleg azt kéri, hogy töltsék be az üres álláshelyeket,
és létesítsenek újakat.
Hangsúlyozzák, hogy az elmúlt évben példátlanul sok bíró nyugdíjba vonulását követően az igazságszolgáltatás humánerőforrás helyzete általánosságban romlott, egyes bíróságokon és ügyészségeknél pedig kritikussá vált. Különösen aggasztó állapotok uralkodnak a legfelsőbb bíróság mellett működő ügyészségen, ahol a törvény által előírt álláshelyek több mint fele betöltetlen, és ahol a nagy ügyterhelés hatással lehet az igazságszolgáltatás minőségére.
Rámutatnak, hogy az üres álláshelyek leépítése gyakorlatilag a bíróságok és ügyészségek tevékenységének blokkolásához vezetne, amelyek már most is a tűrőképesség határán, hatalmas létszámhiánnyal működnek.

Felkérik az Európai Bizottságot, hogy védje meg a jogállamiságot Romániában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?