Törvénysértéssel vádolja a kormányt egy munkáltatói érdekvédelmi szervezet

Adóügyi változásokat csak a bejelentésüktől számított hat hónap múlva lehetne bevezetni, nem pedig egyik napról a másikra.

Érthető módon nagyon nem tetszenek az üzleti szférának a kormány belengetett adóemelései, sem pedig az a mód, ahogy a Ciolacu-kabinet bevezetni kívánja azokat, azaz egyik napról a másikra. „A kormánynak be kell tartania az Adóügyi és költségvetési felelősség törvényét. Elfogadhatatlan, hogy a kormány egy hónapos határidővel vezessen be új adókat és szüntessen meg adókedvezményeket. Az adótörvénykönyv hathónapos határidőt ír elő, a mi véleményünk szerint pedig minimum 12 hónapos határidőre volna szükség. A túlságosan rövid alkalmazási határidő sok romániai céget nehéz helyzetbe fog hozni, mivel nem tudnak könnyen alkalmazkodni az adópolitika ilyen hirtelen változásaihoz” – olvasható a Concordia munkáltatói szövetség közleményében.Fotó: Pixabay

A szervezet nehezményezi, hogy a kormány érdemi egyeztetés nélkül dönt ilyen fajsúlyú intézkedésekről. „A nagyhatású adóreformokról nem az üzleti élettel való egyeztetés nélkül kell dönteni, s nem sürgősségi rendelettel kell bevezetni” – szögezi le a Concordia.

A szervezet a tervezett adóügyi változtatásokkal sem ért egyet. „Egy nem megfelelő, nagyléptékű és egyik napról a másikra bevezetett intézkedéscsomag számottevő problémákat fog okozni” – vélik az érdekvédelmi szervezet vezetői.

A Concordia közel 2200 céget képvisel. Ezek összesített éves árbevétele 56 milliárd euró, az alkalmazottaik száma pedig meghaladja a 330 ezret.

Kapcsolódók

Kimaradt?