800 millió lejes pluszbevételt hozna idén az osztalék adókulcsának megemelése

Az osztalék után fizetendő adó mértékét 5 százalékról 8 százalékra emelné a kormány.

Romániában jelenleg adóparadicsom szintű, 5 százalékos adót kell fizetni a cégek nyereségéből a részvényesek által felvett osztalék után. A kormánykoalíció 8 százalékra tervezi emelni az adókulcsot, ami hozzávetőleg 800 millió pluszbevételt jelentene idén a központi költségvetés számára.Fotó: Agerpres

„Az egyik legkisebb adókulcsot alkalmazzuk az osztalékok esetén nem csak az Európai Unióban, hanem Európában. Ez a 8 százalék valószínűleg egy kompromisszum eredménye, arra számítottam, hogy 10-16 százalékra emelik, mivel a személyi jövedelemadó 10 százalék” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Emilian Duca, adóügyi tanácsadó.

A pénzügyi elemzők már rég felhívták a figyelmet arra a pénzügyi anomáliára, hogy Romániában a tőke adóterhe minimális a munkáéhoz képest. Lényegében ez a 3 százalékpontos adóemeléssel sem változik, azonban a lépés csökkenti valamelyest az adórendszer méltánytalanságát.

„Azt szerettük volna, hogy egyáltalán ne legyen adóemelés, azonban lehetett volna rosszabb is. Ez egy elfogadható megoldás, nehéz körülmények között” – véli Duca.

Idén, 5 százalékos adókulcs mellett 2,8 milliárd lej körüli összeg folyt volna be az államkasszába a felvett osztalékok után, 8 százalékos adó esetén ez 3,7 milliárdra nő. Jövőre 1,9 milliárd, 2024-ben 2 milliárd, 2025-ben pedig 2,1 milliárd lej pluszbevételt hoz majd a költségvetésnek a tervezett adóemelés.

Kapcsolódók

Kimaradt?