Egymásnak feszültek a kormánypártok, a PSD elnöke vehemensen üzent a PNL-nek 

Koalíciós vitává fajult az a nézetkülönbség, amely a két nagyobbik kormányzó politikai alakulat, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) között bontakozott ki a szocdemek progresszív adózási rendszer bevezetésére és az üzemanyagárak szabályozására vonatkozó javaslatai miatt. A liberálisok ugyanis sorozatosan elutasítják a populista, ám a többségi társadalom által elvárt intézkedéseket, amire a szociáldemokrata pártelnök – nem elhanyagolható módon a politikai tőkekovácsolás reményében – újból és újból ráerősít.

Marcel Ciolacu dühösen reagált a koalíciós tárgyalásokra és azokra a liberális nyilatkozatokra, amelyek a szocdemek javaslatainak életszerűtlenségét hangsúlyozzák. A PSD elnöke elégedetlen a liberálisok „ellentámadásaival” és „üzeneteivel” az adótörvénykönyv módosításának elutasításával kapcsolatban. A pártelnöke azt mondta, „elege van”, és ha a PNL a szocdemekénél jobb megoldásokkal tud előállni, akkor „sok sikert kíván nekik”.

Marcel Ciolacu a progresszív adóztatás mellett érvelt (vagyis: a kisebb keresetűek kevesebbet, a nagyobb fizetéssel rendelkezők pedig többet adózzanak az államkasszába), miközben azt állította, hogy „nem folytathatjuk tovább” a „64 milliárdos” adókivételt, és beszélt az üzemanyagárak felső határa megállapításának szükségességéről is.

Marcel Ciulacu | Fotók: Agerpres

„Elegem van, nem vagyok szolgálatban lévő tűzoltó. Két katasztrofális jobboldali kormány után voltam tűzoltó. (...) Elegem van minden vitából, abból, hogy mindenféle emberek jönnek és elmondják a véleményüket, miután tönkretették Romániát, és elmondják, hogy mi történik és hogyan teremtenek fényes jövőt, és hogy mennyire jó az egységes kvóta” – mondta Ciolacu.

A PSD alig öt napja jelentette be, hogy miképpen alakítaná át az adótörvénykönyvet és ez miképpen érintené a romániai adófizetőknek egy részét – azért csak egy részét, mert a módosító javaslatok legfőképp és a kisjövedelműeket és az átlagnál nagyobb keresettel rendelkezőket érintené. Míg előbbiek esetében kisebb mértékű adókulcsot vezetnének be a szociáldemokraták, addig a magas jövedelműekre nagyobb mértékű adóterheket rónának. Miután a magánszférából éles kritikát kaptak javaslatukra, utólag pontosították, hogy az államfő fizetését meghaladó mértékű jövedelmezés felüladóztatását elsősorban a közhivatalnokok, vagyis az állami alkalmazottak esetében alkalmaznák. Hozzá is tették, hogy a javaslatot még meg kell vitatniuk koalíciós partnereikkel, ám csakhamar kiderült, a másik nagy kormányzó párt határozottan elutasítja a progresszív adózási rendszer bevezetését.

A PNL ugyancsak elzárkózott attól, hogy a nagyvállalatok számára szolidaritási adót (az egészségügyi és oktatási szektorhoz való korlátolt idejű hozzájárulást) vezessenek be a PSD javaslatára, és a liberálisok azt sem tartják járható útnak Románia számára, hogy az üzemanyagárakat hatóságilag – például magyarországi mintára – szabályozzák. Ugyancsak elutasították azt a szociáldemokrata kezdeményezést is, hogy különadót vessenek ki a romániai átlagnyugdíj szintjét jelentősen meghaladó különleges nyugdíjakra.

A PSD úgy vélte, „ebben a nehéz időszakban” méltánytalan, hogy a „túlméretezett jövedelemmel” rendelkezők ugyanazt az adórendszert élvezik, mint a mélyszegénységben élők. A kormánynak ugyanakkor az adófizetők közti szolidaritást kell támogatnia, és biztosítania kell a munka és a tőke megadóztatása közötti igazságos egyensúlyt. „Az új adórendszernek a beruházások folytatásához és a vállalkozói szféra megerősítéséhez szükséges erőforrásokat is biztosítania kell a gazdasági fejlődés és az életszínvonal növelése érdekében” – vélekedett a PSD.

Nicolae Ciucă liberális miniszterelnök pénteken a Facebook-oldalán reagált a szocdemek felvetéseire: „nagyon világosan és mindenki számára érthetően” közölte, nem ért egyet a PSD javaslataival a nagyvállalatok felüladóztatásáról, valamint a magas jövedelmű közalkalmazottak és a speciális juttatásokkal együttvéve nagy nyugdíjjal rendelkezők kölünadójáról. „Nem egészséges és felelősségteljes dolog instabil időkben az adórendszerrel játszani. Azt kockáztatjuk, hogy egy-két éven belül kétszer akkora problémáink lesznek, mint ma. A történelemben vannak precedenseink a csalárd intézkedésekre, amelyek egyesek számára választási szempontból jó időkben jöttek, és amelyekért később a romániaiak fizettek” – írta a miniszterelnök. Ciucă azt is közölte, a jelenlegi koalíció nem engedheti meg magának, hogy „alkotmányos hibákat kövessen el a kulcsfontosságú, különösen a költségvetést érintő reformintézkedésekkel”.

A kormányfő hozzátette: „Vannak egyenlőtlenségek? Igen! A helyreállítási terv azonban a következőket nagyon világosan előírja: a nyugdíjreform (járulékalapú rendszer), valamint a közigazgatás és a közszféra bérreformja (teljesítményalapú rendszer). Így fogjuk helyrehozni a dolgokat. Miért? Hogy ennek is legyen hatása. Hogy hosszú távon is működjön.”

Ugyanakkor Nicolae Ciucă hozzátette: „a PNL nem fog támogatni egy olyan intézkedést sem, amely megfojtaná az üzleti környezetet, a gazdaság létfontosságú motorját”.

Bár a kormánykoalíció a PSD javaslatainak közzététele után többször is ülésezett, a viták nem maradtak zárt ajtók mögött. A hétvégén is folytatódott az érvelés-elutasítás párharca és az üzengetés, annak ellenére, hogy szerdán este jelentős összegű keretet fogadtak el a kormányzó pártok az alacsony és közepes jövedelműek jövedelemadó-kedvezményére. Maga Marcel Ciolacu jelentette be, hogy erre célra hárommilliárd lejt különítenek el. Az adóhivatal és a pénzügyminisztérium feladata lesz kiszámolni a kedvezményre feljogosító felső jövedelemhatárt.

A PSD elnöke ugyanakkor azt is elmondta, ez az a keretösszeg, amelyet Románia a jelenlegi körülmények között és a jelenlegi költségvetéssel megengedhet magának. Az erre vonatkozó kormányrendeletet július elseje előtt elfogadják – ígérte Ciolacu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?