Emelt szintű adót vezetne be a PSD a luxusbérekre

A kormány fő erejét jelentő Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint az adórendszer módosításának fő célja a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése és az adófizetők közötti társadalmi szolidaritás biztosítása.

Erről sajtóközleményben fejtette ki álláspontját szerdán a PSD. A párt szerint a „túlméretezett” jövedelmekre emelt szintű adót kell kiróni, az alacsony jövedelmekre pedig kisebbet.

Ennek értelmében a PSD a következő módosításokra tett javaslatot a kormánykoalíción belül: emelt szintű adó kiszabása azokra a fizetésekre, amelyek magasabbak az államfő fizetésénél; a romániai átlagnyugdíj szintjét jelentősen meghaladó különleges nyugdíjak emelt szintű megadóztatása; az adóterhek csökkentése az alacsony keresetek esetén, az egészségügyi és oktatási szektorhoz való korlátolt idejű hozzájárulás bevezetése a nagyvállalatok esetében.Marcel Ciolacu, a PSD és a képviselőház elnöke | Fotó: Agerpres

A küszöbértékekre és adókulcsokra vonatkozó javaslatokat meg kell vitatniuk koalíciós partnereikkel – írták a szociáldemokraták.

A PSD úgy vélte, hogy „ebben a nehéz időszakban” méltánytalan, hogy a „túlméretezett” jövedelemmel rendelkezők ugyanazt az adórendszert élvezik, mint a mélyszegénységben élők. A kormánynak ugyanakkor az adófizetők közti szolidaritást kell támogatnia, és biztosítania kell a munka és a tőke megadóztatása közötti igazságos egyensúlyt. „Az új adórendszernek a beruházások folytatásához és a vállalkozói szféra megerősítéséhez szükséges erőforrásokat is biztosítania kell a gazdasági fejlődés és az életszínvonal növelése érdekében” – vélekedett a PSD.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?