banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Így adózunk mi: a bérek adóterhe 10 százalék, a vállalkozók által felvett nyereségé 5 százalék

A hazai adórendszer megreformálását a méltánytalanságok felszámolásával kellene kezdeni.

„Romániának erőteljes adóügyi intézkedéseket kell hoznia, hogy visszanyerje a pénzügyi mozgásterét és megelőzze a finanszírozási feltételek romlását” – jelentette ki múlt héten Bukarestben Jan Kees Martijn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének vezetője.Illusztráció: Kiss Gábor

Ionuț Dumitru, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza egyetért az IMF munkatársával: „Azt hiszem, komolyabban kellene venni a konszolidációs folyamatot, konkrét megoldásokkal kellene szolgálni a jelenlegi, nagyon magas költségvetési hiány csökkentésére, mely a legnagyobb az EU-ban, ugyanakkor, kötelező módon tartózkodnunk kellene a költségvetésre nyomást helyező intézkedésektől.”

Dumitru szerint a hiányt három lépésben lehet csökkenteni. „Első sorban frontális támadást kell indítani az adócsalás ellen, digitalizálás által javítani kell az adófelügyeletet. Másodsorban fokozatosan be kell zárni az évek során az adófizetés optimizálására megnyitott kiskapukat, például az egyéni vállalkozók és a mikrovállalkozások számára, és megszüntetni az adókedvezményeket több területen. Ha az első kettő nem elegendő, akkor harmadik lépésként bizonyos, európai viszonylatban nagyon alacsony adókat fel kellene emelni” – nyilatkozta a közgazdász szakember. Emelést az osztalékok után fizetendő adó és az ingatlanadó terén tart indokoltnak.

A progresszív adózás bevezetését ugyanakkor nem tartja indokoltnak. „Nem hiszem, hogy jelen pillanatban indokolt volna a progresszív adózás bevezetése. Ugyanakkor azonban a jelenlegi regresszív adózáson változtatni kell, mivel sok jövedelem, nagyok és nagyon nagyok is, kevésbé vannak megadóztatva, mint a bérek” – mondja Ionuț Dumitru.

Romániában a cégek által a tulajdonosoknak osztalék formájában kifizetett nyereség után 5 százalék adót kell csak fizetni. Tehát ha egy vállalkozó felvesz több százezer vagy több milllió lejt osztalék formájában, akkor 5 százalék adót fizet, míg a dolgozói, kiknek a jövedelme meg sem közelíti az övét, 10 százalékot.

Dumitru fontosnak tartja a közpénzek elköltésének ésszerűsítését is, aminek része kellene legyen a speciális nyugdíjak megszüntetése.

Kapcsolódók

Kimaradt?