Hét termék áfáját csökkenthetné 0 százalékra a kormány

Romániában jelenleg 5 százalék a legalacsonyabb áfakulcs, az élelmiszerek esetében 9 százalék az áfa.

A kormány mostanáig az Európai Unió közös szabályrendszerére hivatkozva zárkózott el az üzemanyagok adócsökkentésétől, azonban jelenleg ez nem felel meg a valóságnak, a hatályos szabályozás ugyanis egy sor termék esetében lehetővé tenné az áfacsökkentést.Az átlagembernek jól jönne az áfacsökkentés | Fotó: Agerpres

Az Ernst & Young (EY) adótanácsadó cég romániai leányvállalatának tájékoztatása szerint az EU legújabb direktíváinak értelmében Románia 25 termék áfáját csökkentheti 5 százalékra, 7 esetében pedig 0 százalék lehet az általános forgalmi adó. „Már vannak országok, ahol az élelmiszerek áfája 0 százalék. Ha akarják majd, a politikusok az élelmiszerek áfáját a jelenlegi 9 százalékról 5 vagy akár 0 százalékra csökkenthetik” – nyilatkozta Costin Manta, az Ernst & Young munkatársa.

Romániában jelenleg 19 százalék az áfa, néhány termékkategória azonban kivételt képez. Az élelmiszerek és az italok után, a szeszes italok kivételével csak 9 százalék általános forgalmi adót kell befizetni az államkasszába, a lakások áfája pedig 5 százalék.

Az Európai Unióban Magyarországon legmagasabb az áfa értéke, 27 százalék, azonban egyes élelmiszerek esetében 5 százalékos az adókulcs. Az áfakulcs Luxemburgban a legalacsonyabb, 17 százalék, míg az Európai Unió és Nagy-Britannia átlaga körülbelül 21 százalék. Az egykori szocialista országok közül nálunk a legkisebb az áfa.

Az Európai Unió inflációellenes intézkedésként terjesztette ki az áfacsökkentés lehetőségét. Az EY munkatársai azonban arra figyelmeztetnek, hogy míg az áfakulcs emelése azonnal jelentkezik a fogyasztói árakban, addig a csökkentés esetében ez csak később és kisebb mértékben nyilvánul meg. Az áfacsökkentés ugyanakkor a költségvetési bevételek visszaesését vonhatja maga után, amit a jelenlegi helyzetben nem biztos, hogy a kormány megengedhet magának.

Az EY szakértői szerint az élelmiszerek és a gyógyszeripari termékek esetében volna a leginkább indokolt az áfakulcs csökkentése.

Kapcsolódók

Kimaradt?