Mennyiségileg csökkent a kiskereskedelmi forgalom az év első két hónapjában

Az árbevétel 5,6 százalékkal nőtt, az éves infláció azonban meghaladta a 8 százalékot.  

A kiskereskedelmi forgalom értékben 5,6 százalékkal nőtt az év első két hónapjában 2021 azonos időszakához képest. Ez lényegesen elmarad az infláció értékétől, ami azt jelenti, hogy mennyiségileg csökkent a kiskereskedelem forgalma, kevesebb árut adtak el. Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatai szerint januárban 8,35 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban, februárban pedig 8,53 százalékkal.Egyre kevesebb áru talál gazdára | Fotó: Agerpres

A kiskereskedelmi árbevétel ilyen mértékű növekedéséhez nagyban hozzájárultak az üzemanyagok, melyen az értékesítéséből 14,3 százalékkal több pénz folyt be, mint 2021 első két hónapjában. Az üzemanyagok ára ennél jóval nagyobb arányban nőtt, mennyiségileg tehát csökkent a benzinkutak forgalma.

A nem élelmiszer jellegű termékek tekintetében 6 százalékkal nőtt az árbevétel, az élelmiszereknél, italoknál és dohányárunál pedig 0,7 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy tekintettel az inflációra, utóbbiakból lényegesen kisebb mennyiséget értékesítettek, mint 2021 azonos időszakában.

Azt, hogy a gazdaságban negatív folyamatok zajlanak jól érzékelteti, hogy februárban az élelmiszerek forgalmazásából származó bevételek 1,1 százalékkal csökkentek januárhoz képest, míg az üzemanyagok és a nem élelmiszer jellegű termékek terén minimális, 1 százalék alatti növekedés következett be.  

A kiskereskedelem kilátásai az elkövetkező időszakra sem túl rózsásak, a szakemberek ugyanis az infláció növekedésére számítanak, az előrejelzések szerint az értéke el fogja érni a 10 százalékot. A kiskereskedelmi forgalom a lakossági fogyasztás mértékét mutatja, s mivel Románia gazdasági növekedésének a fogyasztás az első számú hajtóereje, a kereskedelem megtorpanása az egész gazdaságot visszahúzza.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?