Megtorpant a fogyasztás növekedése szeptemberben

Az év eleje óta 11,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Szeptemberben 1,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom augusztushoz képest, de ennek ellenére 8,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet. Ennek a növekedésnek azonban számottevő részét az infláció teszi ki, amely az első őszi hónapban 6,3 százalék volt. Ebből az következik, hogy a fogyasztás mennyiségileg kevéssé nőtt, a nagyobb árbevétel főleg a drágulások következménye volt.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint szeptemberben a nem élelmiszeripari termékek eladásai 1,3 százalékkal nőttek augusztushoz képest, míg az élelmiszerekből és az üzemanyagokból származó kiskereskedelmi bevételek 2,1, illetve 7,1 százalékkal csökkentek.

Az év első kilenc hónapjában 11,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, egy hónappal korábban azonban még 12,4 százalékos volt a növekedés.

A szakemberek a fogyasztás növekedésének további lassulására számítanak az elkövetkező időszakban. Ennek két fő oka a járványügyi intézkedések szigorítása és az elszabaduló árak, amelyek óvatosságra intik a fogyasztókat. Egyes elemzők szerint éves szinten 7 százalékkal nő majd a kiskereskedelmi forgalom, ami alacsonyabb az infláció várható szintjénél.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?