Lenullázza idén a bérek növekedését a rekordértékű infláció

Szeptemberben a fogyasztói árak 6,3 százalékkal voltak nagyobbak, mint egy évvel korábban.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint szeptember végén a fogyasztói árak átlagban 6,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A lej ilyen mértékű értékvesztésére 13 éve nem volt példa, utoljára 2008-ban mértek a jelenleginél nagyobb, 7,9 százalékos inflációt az első őszi hónapban.

Az elmúlt 12 hónapban az elektromos energia drágult leginkább, 24,7 százalékkal. Az étolaj ára 23,8, a földgázé 20, a krumplié pedig 12,6 százalékkal nőtt. Öt százaléknál nagyobb áremelkedés következett még be a juhtúró, a margarin, a hal, a postai szolgáltatások, a kenyér és a máléliszt esetében,

A Román Nemzeti Bank legutóbbi előrejelzése maximum 3,5 százalékos inflációval számolt, míg a gazdasági elemzők 7 százalékot prognosztizáltak. A szeptemberi adatok fényében ugyanakkor biztosra vehető, hogy az év végén a infláció bőven 7 százalék fölött lesz.

Ez azt jelenti, hogy idén a pénz elértéktelenedése teljesen le fogja nullázni az átlagos bérfejlesztést, amire az elmúlt 20 évben csak három alkalommal volt példa. 2021 végén az átlagbér 3 487 lejre emelkedhet, ami 6,4 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Az végére az infláció ennél nagyobb lesz, tehát minden olyan munkavállalónak, akinek a jövedelme átlagosan vagy annál kisebb mértékben nőtt, kevesebbet fog érni a pénze, mint 2020 decemberében.

Legutóbb a globális pénzügyi válság idején haladta meg az infláció a bérek átlagos növekedésének értékét. 2009-ben az átlagfizetés 4 százalékkal nőtt, míg a fogyasztói árak 5,6 százalékkal. 2010-ben az árak 3,9, rá egy évre pedig 2 százalékponttal nőttek gyorsabban az árak a béreknél.

Azóta több évben is jelentős mértékben nőtt a jövedelmek reálértéke. 2014-ben az általános drágulás 1,1 százalékos volt, a fizetések ellenben 7,5 százalékkal nőttek. 2015 és 2019 között a fizetések vásárlóértéke évről-évre hozzávetőleg 10 százalékkal emelkedett.

(Nyitókép: Pexels)

Kapcsolódók

Kimaradt?