Tájékozatlanságból jeles: 1 600 lej a nettó minimálbér a pénzügyminiszter szerint

Nem úgy tűnik, hogy Dan Vîlceanunak sok fogalma lenne a román gazdaságról, de legalább feltétlen híve a miniszterelnöknek.

Egy hét sem telt el azóta, hogy kiderült, Dan Vîlceanunak fogalma sincs róla, mekkora az idei inflációs ráta, s bebizonyosodott, hogy a pénzügyminiszter a nettó minmálbér tekintetében sem tájékozottabb.

A tárcavezetőnek egy sajtótájékoztató során tette fel a kérdést egy újságíró, vélhetően provokatív szándékkal. Egy normális ország normális pénzügyminisztere, akkor is kapásból bemondja pontos adatot, ha hajnali fél négykor ébresztik fel, Vîlceanunak azonban túl magas volt a léc. „1 600 körül van, 1 600 és még valamennyi” – válaszolta a pénzügyminiszter.

Egy másik újságíró sietett a liberális politikus segítségére, elárulva, hogy 1 386 lej a kérdéses összeg. Vîlceanu azonban nem az az ember, akit könnyű meggyőzni: „2 380 lej a minimálbér, azt hiszem. Igen, 2 300 lej a bruttó minimálbér. Tehát nem lehet 1 300 lej”. Ez utóbbi megjegyzésével az is biztossá vált, hogy a politikus nincs tudatában mekkora az adóteher egy romániai fizetésen.

Azt is megkérdezték a pénzügyi tárca vezetőjétől, hogy véleménye szerint mekkora kellene legyen a tisztességes minimálbér. „Szó van róla, hogy a minimálbér összege a minimális fogyasztói kosár értékéhez legye kapcsolva, de ez bonyolult, mert az árak folyamatosan nőnek” – mondta a miniszter.

Florin Cîțu a nyár elején váltotta le Alexandru Nazare korábbi pénzügyminisztert, mondvacsinált okora hivatkozva. Dan Vîlceanura állítólag azért esett a választás, mivel a miniszterelnök eltökélt hívének számít a Nmezeti Liberális Párt elnöki tisztségéért vívott küzdelemben.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?