Ludovic Orban ellenszavazatával fogadták el Dan Vîlceanu jelölését a pénzügyminisztérium élére

Florin Cîțu román miniszterelnök javaslatára Dan Vîlceanu közgazdászt, parlamenti képviselőt jelölte a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a bukaresti pénzügyminisztérium élére: erről csaknem egyhangúlag döntött szerdán a párt Országos Politikai Bürója (BPN), az egyedüli ellenszavazat Ludovic Orban pártelnöktől származik.

Az ülés után Orban azt mondta: a BPN ülését szabályosan, de indokolatlanul rövid határidővel, kedd délután hívták össze a testület Citut támogató tagjai, megfosztva a szabadságon lévő vagy Bukaresttől távol tartózkodó társaikat a részvétel lehetőségétől. A pártelnök jelezte: fenntartásai vannak a jelölt személyével kapcsolatban is, nem volt lehetősége alkalmasságát mérlegelni, ezért ellene voksolt.

Dan Vîlceanu (középen) jelölése ellen egyedül a saját pártelnöke voksolt | Fotó: Agerpres

Vîlceanunak a pártelnök megkerülésével történt jelölését – akárcsak a korábbi pénzügyminiszter július 6-i leváltását – Cîțu erődemonstrációjaként értelmezte a bukaresti média. A PNL elnöki tisztségére pályázó, ilyenként Orban kihívójává vált kormányfő ezzel nemcsak egy hozzá közel álló tisztségviselőt juttat a korábban általa vezetett pénzügyi tárca élére, hanem azt is bebizonyította, hogy már megszerezte a jelenlegi pártvezetés többségének támogatását – vélekedtek.

A BPN egyhangúlag – tehát Orban szavazatával is – jóváhagyta, hogy Florin Citu megpályázza a pártelnöki tisztséget. A miniszterelnök kevesebb mint öt éve tagja a PNL-nek, és az alapszabály szerint nem lenne joga indulni a szeptember 25-i tisztújító kongresszuson a pártelnöki választáson.

Kimaradt?