banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Magyarországon rekordot dönt a benzinár, Romániában sincs messze az abszolút csúcstól

Egy év alatt közel duplájára nőtt a nyersolaj ára a világpiacon.

Bruttó 6 forintos emelkedéssel történelmi rekordot ír szerdán Magyarországon a benzin átlagára, adta hírül a Holtankoljak.hu. A 95-ös benzin literje átlagban 457 forintba fog kerülni. A jelenlegi csúcs 454 forint volt, július végén került ennyibe a prémium üzemanyag.

Romániában egyelőre még nem dőlt meg az abszolút rekord, de közel vagyunk hozzá. 2014 tavaszán, a jövedéki adó emelése miatt 7 lej fölé emelkedett a benzin literjének ára, s egyelőre nem tartunk ismét ott. A peco-online.ro portál információi szerint szeptember 13-án, a Marosvásárhelyen, a Dózsa György utcában található Petrom töltőállomáson 6,41 lej a benzin ára. Ugyanott, a Rompetrol kútnál 6,59 lejt kérnek ugyanazért az üzemanyagért, az OMV-nél 6,69, az OMV-nél pedig 6,71 lejt.

A drágulás egyik oka, hogy az elmúlt egy évben jelentősen megnőtt a kőolaj világpiaci ára. 2020 szeptember 14-én a Brent típusú nyersolaj hordója még csak 39,61dollár volt, ami mostanra 73,82 dollárra nőtt. Ez azt jelenti, hogy 12 hónap alatt kb. 90 százalékkal drágult a kőolaj. A jelentős áremelkedés másik oka az, hogy a kormány újraszámolta a jövedéki adó értékét, a harmadik pedig, hogy az utóbbi időben a lej gyengélkedik a közös európai valutához képest.

A dráguláshoz a forgalmazók profitéhsége is hozzájárul. „Ez a tavalyi veszteségek kompenzálására irányuló kísérlet” – nyilatkozta a Szabad Európa Rádiónak Aurelian Dochia közgazdász.

Az infláció szintén közrejátszik, az ugyanis nem csupán következménye a nyersanyagok és az energia ára növekedésének, de egyúttal gerjeszti is azokat. „A kormányok túl sok pénzt dobtak piacra, s nem áll módjukban visszavonni annak egy részét. Az elkövetkező két-három évben az infláció nemkívánatos jelenségének leszünk a tanúi. Ez a jelenség nem nyilvánult meg a korábbi válság idején, s a központi bankok remélték, hogy most sem fog. (…) Sok pénz van, amivel nem tudunk mihez kezdeni, s ilyenkor ugyanazokért a dolgokért többet fizetünk, mint korábban. Így gerjesztődik az infláció” – mondja Dragoș Cabat, a pénzügyi elemzőket tömörítő CFA Románia Egyesület igazgatótanácsának tagja.

Mindezek ellenére megtörténhet, hogy idehaza mégsem lépi át a benzinár a jelenlegi rekordot. A világ 23 vezető kőolaj kitermelő országa júliusban megegyezést írt alá, melynek értelmében 2021 augusztusa és decembere között napi 400 ezer hordóval emelik a termelést. Ennek az a célja, hogy a kínálat növelésével megelőzze a világpiaci ár robbanásszerű növekedését, ami tovább gerjesztené az inflációt, s felettébb nemkívánatos volna.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?