Fél évig is szünetelhet a termelés a Petromidiánál

A kiesés tovább rontja Románia külkereskedelmi mérlegét, mivel a năvodari-i finomító az ország 15-ik legnagyobb exportőre.

Hónapokig fog szünetelni a termelés a Petromidia kőolajfinomítóban, a július 2-i, három halálos áldozatot követelő robbanás következtében. Kőolajipari szakemberek véleménye szerint a munka legkorábban 3 hónap múlva kezdődhet újra, mások úgy vélik, hogy a kényszerszünet akár 6 hónaposra is nyúlhat. A baleset 14 hónappal azután következett be, hogy másfél hónapon át tartó, általános műszaki vizsgálatot és karbantartást végeztek a vállalatnál.

A termelés újraindításának az időpontja egy műszaki és egy jogi tényező függvénye. A robbanás és a tűzvész során károsodott berendezéseket ki kell cserélni, ugyanakkor a termelés azt követően kezdődhet csak el, hogy lezárul a tragédia okait felderíteni hivatott vizsgálat. Könnyen megtörténhet, hogy ez utóbbi nagyobb akadály lesz, mint a műszaki jellegű.

„A vizsgálat lezárult, azonban a következtetések csak az év vége felé lesznek meg. Rengeteg a munkánk, sok esettel foglalkozunk egyidejűleg, többek között a Matei Balș Intézetben történt robbanással is. A Petromidiával kapcsolatos információkat közvetlenül az ügyészségnek továbbítjuk” – nyilatkozták az Országos Bányabiztonsági és Robbanásvédelmi Intézet, az Insemex illetékesei.

A Petromidia a legnagyobb romániai kőolajfinomító, a teljes hazai feldolgozási kapacitás 40 százalékát adja. Tavaly 2,5 millió tonna gázolajat, 1,12 millió tonna benzint és 138 ezer tonna, a légiközlekedésben használt kerozint állítottak elő. Körülbelül 800 ezer tonna benzint és 600 ezer tonna gázolajat külföldön értékesítettek, aminek köszönhetően a finomítót működtető Rompetrol Rafinare a 15-ik legnagyobb romániai exportőr volt.

A năvodari-i kőolajfinomító leállása miatt megugrott az üzemanyag import, a Rompetrol Rafinare ugyanis 2020-ban a belföldi gázolaj fogyasztás 35, a benzinfogyasztásnak pedig a 30 százalékát biztosította. Ezzel párhuzamosan a kőolajszármazékok exportja jelentősen visszaesett, ami tovább rontja az ország egyébként is katasztrofális külkereskedelmi mérlegét. A Petromidia a vezető hazai kerozingyártó, s termelési kapacitásának ideiglenes kiesése miatt fő konkurense, az OMV Petrom tulajdonában levő Petrobrazi felpörgette a légiközlekedésnek szánt üzemanyag gyártását.

(Nyitókép: Borsi Balázs)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?