Tizenhárom éves csúcson az infláció az euróövetetben

Az Európai Központi Bank szerint ideiglenes jelenségről van szó.

Az euró éves inflációs rátája a múlt hónapban 13 év legmagasabb szintjére emelkedett, és az elemzők arra számítanak, hogy a tendencia folytatódik, ami aggodalomra ad okot az Európai Központi Bank (ECB) és a befektetők számára is – írja a Reuters.

Az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) pénteken közzétett előzetes becslése szerint az éves inflációs ráta szeptemberben 3,4 százalékra emelkedett az augusztusi 3 százalékos szintről. Ez a legmagasabb szint 2008 szeptembere óta, amely messze meghaladja a BCE 2 százalékos célját. Az elemzők arra számítottak, hogy az éves inflációs ráta ebben a hónapban a 3,3%  százalékot éri el.

Az infláció szeptemberi növekedése az euróövezetben elsősorban annak tulajdonítható, hogy az energiaárak 17,4 százalékkal emelkedtek, míg a nem energetikai ipari termékek árai 2,1, az élelmiszerek, alkoholtartalmú italok és cigaretták 2,1, a szolgáltatások pedig 1,7 százalékkal lettek drágábbak.

Christine Lagarde, az BCE elnöke elmondta, hogy bár az inflációs kilátásokat idén felfelé módosították, a jelenlegi növekedés várhatóan ideiglenes lesz, és az infláció középtávon 2 százalék alatt marad.

2023 -ban az euróövetezben az infláció várhatóan 1,5 százalékos lesz, ami valamivel magasabb, mint a júniusi 1,4 százalékos szint.

(Nyitókép: Wikipedia)

Kapcsolódók

Kimaradt?