Románia is azon uniós országok közé tartozik, amelyekben a legmagasabb inflációt mérték szeptemberben

Az Európai Unió (EU) országaiban átlagosan 3,6 százalékra nőtt az infláció szeptemberben az egy hónappal korábban jegyzett 3,2 százalékról; a legnagyobb éves inflációs rátát Észtországban és Litvániában (6,4%), Lengyelországban (5,6%), Magyarországon (5,5%) és Romániában (5,2%) mérték – derül ki az Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) adataiból.

Augusztushoz viszonyítva szeptemberben mindössze egy tagállamban mérséklődött az éves inflációs ráta, egyben stagnált, 25 tagországban pedig nőtt. Utóbbiak közé tartozik Románia is, ahol az augusztusi 4 százalék után szeptemberben 5,2 százalékos inflációt jegyeztek. Összehasonlításképpen 2020 szeptemberében 2,1 százalék volt a pénzromlás mértéke.

Az eurózónában átlagban 3,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak szeptemberben, az augusztusban jegyzett 3 százalék után. A fogyasztói árak euróövezeti emelkedéséhez az energia, illetve a szolgáltatások ára járult hozzá a legnagyobb mértékben, 1,63, illetve 0,72 százalékponttal.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) korábbi közlése értelmében Romániában az augusztusi 5,3 százalékról szeptemberben 6,3 százalékra nőtt az éves inflációs ráta. Az inflációhoz főként a nem élelmiszer jellegű termékek 8,71 százalékos drágulása járult hozzá. Az élelmiszerek ára 4,26 százalékkal nőtt, a szolgáltatások díja pedig 3,75 százalékkal emelkedett. Tavaly szeptemberhez viszonyítva 5,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Romániában.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?