Az oroszok már Erdélyben vannak, legalábbis a kiskereskedelemben

A Mere üzletlánc tulajdonosa egy nyolcvanas éveiben járó szibériai üzletasszony.

Kelet felől érkezett versenytársuk akadt a romániai kiskereskedelmet egyre inkább leuraló multinacionális áruházláncoknak. Az orosz Torgservis 2018-ban, a Bukarest vonzáskörzetében fekvő Snagov városában nyitotta meg az első diszkont áruházát, Mere néven.Olcsóak, de rémesen igénytelenek a Mere boltok | A szerző felvétele

Erdélyben elsőként Brassóban vetette meg a lábát a vállalat, majd Besztercén és Nagyváradon terjeszkedtek. A cég üzletpolitikájának legfontosabb elemét az alacsony árak jelentik. Honlapjuk azt állítják, hogy a Mere áruházakban a piaci áraknál 20 százalékkal olcsóbban lehet megvásárolni a termékeket.

„A mi üzletünkben az ügyfél a terméket fizeti meg, nem a márkát”, olvasható a vállalat honlapján. Ez többé-kevésbé meg is felel a valóságnak, a Mere áruházakban ugyanis jellemzően ismeretlen gyártóktól származó, semmitmondó márkanevek alatt forgalmazott termékek kaphatók. Ugyanott olvasható, hogy „Kedvező és könnyen megközelíthető helyszín”, ami erős túlzás, mivel a cég ezen a téren is az alacsony költségek híve, előszeretettel bérelnek ki egykori ipari épületeket, városszéli ingatlanokat. 

A Mere áruházak felülmúlhatatlanok az igénytelenség tekintetében, inkább keltik raktár, mintsem XXI-ik századi európai kiskereskedelmi egység benyomását. Áraik valóban nagyon alacsonyak, az áruválasztékukat tekintve pedig a „roppant szegényes” is visszafogott jelző. Romániában a Mere közvetlen versenytársai a Lidl és a Penny diszkont áruházak, melyek nagyjából úgy viszonyulnak előbbihez, legalábbis a külalakjuk és a berendezésük alapján, mint egy vadonatúj, 2022-es Volkswagen modell egy 1986-os Zsigulihoz. A Torgservis szerint a boltjait „aszkétikus minimalista dizájn” jellemzi, ami valójában eufemizmus, mivel valaminek a teljes hiánya, ez esetben a dizájné, nem egyenlő az aszkétikus minimalizmussal.

A Torgservis többségi tulajdonosa egy, a 80-as éveiben járó szibériai nyugdíjas nő, Valentyina Schneider és annak két fia. A Schneider család a 2000-es években sör nagykereskedelemmel foglalkozott, azonban a 2008-ban a cégük csődbe ment. Nem adták fel, 2009-ben Svatofor néven diszkont áruházat nyitottak az egyik legnagyobb szibériai városban, Krasznojarszkban.

Nyugaton is nyomulnak

A kiskereskedelem terén a Schneiderek sikeresebbek, mint a sörbizniszben voltak, időközben ugyanis a Svetofor Oroszország 10 legnagyobb áruházlánca közé küzdötte fel magát, boltjainak száma 2 ezer körül van. A cég sikeresen terjeszkedett a Szovjetunió utódállamaiban is, Fehéroroszországban és Közép-Ázsiában, melyekben többszáz diszkont áruházat működtet. A hivatalos Svetofor honlap szerint világszerte 3 224 bolt működik ezen márkanév alatt.

A szibériai fapados áruházlánc időközben megjelent Szerbiában, Lengyelországban, Lettországban, sőt Németországban is. Tavaly Nagy-Britanniában folytatódott a terjeszkedés, Prestonban nyílt meg az első Svetofor áruház. A cég vezetői azt ígérik, hogy 30 százalékkal mennek a brit árak alá. Önbizalomhiánytól nem szenvednek az orosz kiskereskedelmi vállalat képviselői. „Mi vagyunk a piaci rés. Nekünk nincs konkurenciánk. A mi üzleti modellünkben nincs marketing és kiszolgálás” – nyilatkozta Pavels Antonovs, a Torgservis brit piacért felelős beszerzési igazgatója.

Úgy tűnik azonban, hogy az európai piacokon domináló multinacionális kiskereskedelmi vállalatoknak nincs okuk a pánikra, Romániában legalábbis biztosan nem. A szibériai kiskereskedő 2018 végéig 16 diszkont áruház megnyitását tervezte, amiből 2 valósult meg. „Négy-öt év alatt szeretnénk kiépíteni egy 50 üzletből álló hálózatot” – nyilatkozta akkoriban a cég egyik menedzsere, egy másik pedig egyenesen 100-ról beszélt.

Hogy jelenleg hány áruházat működtetnek az országban, az nem derül ki sem a Mere, sem a Torgservice honlapjáról, ugyanis mindkettő hasonló színvonalú, mint a boltjaik. Az biztosnak tűnik, hogy Erdélyben három van belőlük, országos szinten pedig tíz körüli a számuk. A Torgservice RM kft. tavalyi eredményei egyelőre nem publikusak, azonban a 2020-asok nem lenyűgözőek: a cégnek 61 munkatársa volt, s 18,9 millió lej árbevétel mellett 4,7 milliós veszteséget könyvelt el. Ez nevetségesen kis összeg, figyelembe véve, hogy 2020-ban a tizedik legnagyobb kiskereskedő, a Cora bevételei 1,62 milliárd lejt tettek ki, ami kb. 90-szer több. A piacvezető áruházlánc, a Lidl árbevétele 12,8 milliárd volt, ami hozzávetőleg 650-szerese az oroszokénak.

Kapcsolódók

Kimaradt?