Kíméletlenül bedarálják a multik a hagyományos kiskereskedelmet

Csak tavaly 300-nál több áruházat és boltot nyitott idehaza nyolc nemzetközi áruházlánc. A városok meghódítása után a multik immár községekben is terjeszkednek.

2300-hoz közelít immár Romániában azoknak az áruházaknak és boltoknak a száma, amelyet multinacionális vállalatok működtetnek. Csupán tavaly 300-nál is többet nyitottak, ami abszolút rekord. A legdinamikusabban a Profi terjeszkedett, 200 új egységgel, amelynek köszönhetően megelőzte a Mega Image-t, hálózatába jelenleg közel 700 szupermarket, illetve Profi City és Profi Loco néven üzemelő bolt tartozik. A Mega Image 50-nél több szupermarketet és Shop&Go márkanévvel működő kisboltot nyitott, előbbiek közül négyet Kolozsváron. A holland-belga tulajdonban levő cég kiskereskedelmi egységeinek száma ezzel 573-ra nőtt, melyek többsége Bukarestben található.

Igen aktív volt a Penny Market, a Lidl és a Carrefour is, előbbi kettő 20, illetve 15 diszkont áruházat, utóbbi pedig 20 szupermarketet nyitott 2017-ben.

A masszív beruházásoknak köszönhetően a multinacionális láncok piaci részesedése az általános fogyasztási javak kiskereskedelmi forgalmában átlépte a 60 százalékos küszöböt, árbevételük pedig megközelítette a 12 milliárd eurót. A hagyományos kiskereskedelem visszaszorulása idén is folytatódni fog, a multik minden eddiginél nagyobb iramban folytatják a terjeszkedést. A Mid Europa Partners nemzetközi befektetési alap tulajdonában levő Profi idén újabb 200 egységgel szándékozik bővíteni hálózatát, a fejlesztésre 40-50 millió eurót szán. Mostanáig a Profi az egyetlen nemzetközi áruházlánc, mely a nagyközségekben is jelen van, az idei nyitások jórésze is minden bizonnyal vidéken lesz.

A Mega Image a tervek szerint 50-60 szupermarketet és boltot nyitna az év végéig, a Penny Market 20-25, a Lidl 10-15 új áruházban gondolkodik, a Kaufland pedig 5-6 hipermarket megnyitását ütemezte be. A hazai piacot uraló 10 nemzetközi áruházlánc közül csak a Metro és a Cora nem szándékozik bővíteni idén, a többi nyolc 330-400 millió eurót szán erre a célra. Ha minden a tervek szerint alakul majd, 2018 végére a multik kereskedelmi egységeinek a száma meg fogja közelíteni a 2600-t.

Hétköznap a szupermarket a menő, hétvégén a hipermarket

A kiskereskedelem struktúrájával párhuzamosan a vásárlási szokások is átalakulóban vannak. A korábbi években a hatalmas árubőséggel rendelkező, átlagban 60 ezer fajta terméket kínáló hipermarketek vonzották leginkább a fogyasztókat, ám egy ideje ezek népszerűsége stagnál. A Gfk piackutató cég 2017 elején készített tanulmánya szerint a hazai vásárlók 27 százaléka részesíti előnyben a hipermarketeket, 16 százalékuk a szupermarketekre szavaz, 11 százalékuk legszívesebben diszkont áruházba, 2 százalékuk pedig multik által üzemeltetett kisboltba jár. Az elmúlt két évben a szupermarketek és a diszkont áruházak tábora nőtt a leginkább, ezek a hagyományos kiskereskedelmi egységektől szipkázzák el a vásárlókat. Hétközben az emberek leginkább szupermarketben vagy diszkont áruházban intézik a bevásárlást, a hipermarketek forgalma ezzel szemben hétvégén ugrik meg.

A hazai modern kiskereskedelem története 1996-ban kezdődött, az első Metro raktáráruház megnyitásával. 2009-ben a multik még csak 450 áruházat működtettek Romániában, nyolc év alatt a számuk megötszöröződött. Az évek során a piac jelentős átalakuláson ment keresztül, eltűnt például a Billa és a Plus, melyeket a Carrefour és a Lidl vásárolt fel, míg a Real áruházak túlnyomó többsége ma már az Auchan égisze alatt üzemel. 

Kapcsolódók

Kimaradt?