Folyamatosan nőnek az élelmiszerárak, drágább lesz a terített asztal az ünnepeken

Hiába beszél a kormány – és személyesen a Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea – rekord mezőgazdasági termésről, az élelmiszerek árában ez nem mutatkozik meg. Sőt: az árak csökkenés helyett az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedtek, és az ünnepek közeledtével tovább növekednek.

A tojás, a vaj, a zöldség és a gyümölcs jelentősen drágult (a tojás ára szinte a duplájára emelkedett a nyári hónapokhoz képest), de drágultak másfajta élelmiszerek is. A termelők arra hivatkoznak, hogy nem változtattak áraikon, mi több, azt állítják, hogy a jó mezőgazdasági termést követően még olcsóbban is adták át termékeiket a forgalmazóknak.

A mezőgazdasági miniszter ezért vizsgálatot kért a Versenytanácstól, arra gyanakodva, hogy a multinacionális cégek állnak az áremelések mögött. A szakminiszter elmondása szerint a következőkben szigorúan ellenőrizik majd az árakat minden élelmiszertermék esetében.

Az nem kizárt, hogy szupermarketek valóban emelték az árakat, a drágulás fő oka azonban a szakemberek szerint az, hogy hiába zárt jó mezőgazdasági évet az ország, ha az élelmiszerek mintegy 50 százaléka importból származik, és közben a lej folyamatosan veszített az értékéből, tehát drágult a behozatal. Emellett növekedett ősztől az energia ára is.

Nem „gyűrűzött be” az üzletekbe

A Romániai Baromfitenyésztők Szövetsége szerint a tojás ára októberben átlagosan darabonként 36 baniért került ki a termelőtől, hozzáadottérték-adó (TVA) nélkül, az üzletekben azonban sok esetben 80 baniért árulták. Ráadásul a termelők a nyár folyamán a tojásért még kevesebbet, mindössze 18 banit kértek.

A tojás ára között nagy különbség van a piacokon és a hipermarketekben. Miközben a piacon 80 baniért árulják darabját, a nagyáruházak 1,1-1,2 lejt kérnek érte. Az pedig normális dolog, hogy ha a szupermarketek drágítanak, akkor a piaci eladó is követi majd a példájukat.

A hústermelők egybehangzóan állítják, hogy csökkentették az árakat, ez viszont nem „gyűrűzött be” az üzletekbe. A Romániai Marha-, Juh- és Sertéstenyészők és Exportőrök Egyesülete nem érti, hogy ilyen körülmények között miért drágult meg mégis a boltokban például a baromfihús, amikor mintegy 20 százalékkal olcsóbban kerül az üzletekbe. Szerintük arra sincs magyarázat, hogy miért olyan drága a sertéshús, amikor a termelőktől 4,9 lejért veszi meg kilóját a felvásárló. Az egyesület elnöke, Mary Pană szerint a termelők a tojást átlagosan 26 százalékkal drágították, ami nem magyarázza a százszázalékos áremelést, a tej és tejtermékek árát pedig változatlanul hagyták a termelők.

Általános áremelkedés

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint az árak a vaj esetében 11, a friss gyümölcsnél közel 7, a sertéshúsnál több mint 5 százalékkal nőttek a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az idei év szeptemberéhez képest októberben leginkább – 6,67 százalékkal – a zöldségfélék és a zöldségkonzervek drágultak, majd a tojás következett, 6,63 százalékkal, a friss gyümölcsöt 6,19 százalékkal árulták drágábban, a burgonyát 5,41 százalékkal, a vajat 4,8 százalékkal, a tejet és tejtermékeket több mint egy százalékkal.

Az Élelmiszeripari Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Dragos Frumosu úgy véli, hogy a drágulásban nagy szerepet kap az üzemanyagok, a villamos energia, a földgáz árának emelkedése is, ami 6-6,5 százalékkal növeli az élelmiszerek termelési költségeit, ez pedig 2-3 százalékkal emeli az élelmiszerek árát.

Kapcsolódók

Kimaradt?