Megnyílt az első pénztárak nélküli európai szupermarket

A termékeket nem kell szkennelni, a fizetés pedig egy alkalmazáson keresztül, automatikusan történik.  

Egyetlen font, sőt bankkártya nélkül is be lehet vásárolni az Aldi kiskereskedelmi vállalatnak a londoni Greenwich High Streeten található boltjában. Az Aldi Shop&Go szupermarketben nincsenek termékszkennerek és önkiszolgáló pénztárak, a vásárlók egyszerűen kisétálhatnak az ajtón a kiválasztott áruval. Mindezt persze csak akkor, ha előzőleg letöltötték a cég Aldi Shop&Go alkalmazását.Csúcstechnológiát építettek be a boltba | Fotó: Facebook/FMCG Business

A boltban térfigyelő kamerák rögzítik, hogy mit választanak ki a vásárlók, s ezek ellenértékét automatikusan leveszik a bankszámlájukról, amint kilépnek az utcára. A szupermarket digitális rendszeréhez egy arcelemző program is tartozik, amely azt hivatott megállapítani, hogy jogosult-e valaki korhatáros terméket, például alkoholt vásárolni. Ezt nem kötelező használni, a jogosultságot a bolt egy alkalmazottja is megállapíthatja.

„…alig várom, hogy lássam az ügyfeleink reakcióját. Ez az üzlet a kiskereskedelem terén létező utolsó generációs csúcstechnológiát alkalmazza” – nyilatkozta Giles Hurley, az Aldi nagy-britanniai és írországi vezérigazgatója.

Hasonló koncepciójú boltokat elsőként az Amazon kezdett el üzemeltetni. Az első Amazon Go szupermarket 2018-ban nyílt meg a Wastington állambeli Seattle városában, amit azóta újabbak követtek. Ezekben az Amazon Go alkalmazással lehet fizetni, egyes helyeken azonban készpénzes fizetésre is van lehetőség.

A Business Insider gazdasági magazin azt írta, hogy az Amazon tíz év alatt legalább 2 ezer Amazon Go bolt megnyitását tervezi, azonban ezek száma jelenleg a százat sem éri el.

Kapcsolódók

Kimaradt?