Változó romániai vásárlási szokások: az internet megelőzte a reklámújságot

Európai viszonylatban Romániában a második legmagasabb azoknak az aránya, akik vásárlás előtt interneten keresik meg a legjobb árú terméket. Idehaza 26 százalék számára a reklámújság a fő információforrás, Magyarországon 63 százaléknak.

A termékek minősége és az ár-érték arány a legfontosabb szempontok a hazai fogyasztók számára, elsősorban ezek alapján döntik el, hogy melyik boltban, áruházban vásárolnak, derül ki a Focus Market Research által végzett közvélemény-kutatásból. Előbbi szempontot a megkérdezettek 82, utóbbit 81 százaléka tartja szem előtt.

Az árleszállítások a vásárlók 51, a boltban uralkodó higiéniai állapotok 47, a pénztárnál való várakozás időtartama pedig 40 százalékuk számára fontos. Az, hogy lakhelyéhez minél közelebb vásároljon, az emberek csupán 32 százalékának lényeges, az áruválaszték gazdagsága pedig még kevesebbeket érdekel, a megkérdezettek 20 százalékát befolyásolja ez a szempont.

Amikor általános fogyasztási javakra van szükségük, a fogyasztók 29 százaléka elsősorban az internetről, 26 százalékuk pedig reklámújságokból tájékozódik az árakról. Ez utóbbiakat a nők nagyobb előszeretettel lapozgatják, mint a férfiak, s az idősebbek, mint a fiatalok. A 24 év alattiaknak mindössze 40 százaléka szokta alaposan áttanulmányozni a reklámújságokat, 25 és 54 év között azonban az arány 60, 55 és 64 év között 75, 65 év fölött pedig 80 százalékra nő.

A Lidl újságát kedvelik a legtöbben

Ennek egyik oka, hogy a fiatalok első számú információs forrása az internet, a másik pedig, hogy az idősek jövedelemszintje alacsonyabb, mint a fiataloké. A megkérdezettek 45 százalékának a Lidl sokszínű, jó minőségű papírra nyomtatott reklámújságja tetszik a legjobban, 43 százalékuk pedig a Kauflandéra szavaz. A népszerűségi listán a Carrefour lapja a harmadik, 18 százalékkal, a Praktiker kék alapszínű kiadványa ellenben nem lopta be magát a válaszadók szívébe, mindössze 1 százalékuk találja tetszetősnek.

Az építőanyagok, a lakberendezési tárgyak és az elektromos- valamint elektrotechnikai termékek esetében a fogyasztók jellemzően az interneten néznek szét, mielőtt vásárolnának. A barkácsáruházak ügyfeleinek fele tájékozódik a világhálón, míg 19 százalékuk reklámújságokból, az elektromos- és elektronikai cikkek vásárlói pedig 65-7 arányban az internetre voksolnak. Az interneten tájékozódók körében a webáruházak a legnépszerűbbek, de sokan kattintanak rá az offline áruházak rendkívüli ajánlataira is.

Csak Szerbiában használják többen az internetet

A Focus cégcsoport Románián kívül 16 másik európai országban végezte el a felmérést. A nemzetközi összehasonlítás azt mutatja, hogy csak Szerbiában használják többen az internetet (36 százalék), mint nálunk, a vásárlást megelőző tájékozódásra. A legkonzervatívabb országok ezen a téren Szlovákia, Csehország és Lengyelország, ahol a fogyasztók 68-78 százaléka böngészi a reklámújságokat, mielőtt leakasztaná a bevásárlószatyrot a fogasról. Magyarországon a vásárlók 63 százaléka vesz kézbe reklámújságot boltba indulás előtt, az internetet azonban csak 18 százalékuk használja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?