Adótanács: elkerülhetetlen az adóemelés

Az első lépés az adókedvezmények és az adómentességek megszüntetése kellene legyen.

Fenntarthatatlan Románia jelenlegi államháztartása, ezért elkerülhetetlen az adóemelés, illetve a jelenlegi adókedvezmények/adómentességek leépítése, véli az Adótanács. A kormány és a parlament költségvetési- és adópolitikájának kidolgozását támogatni hivatott testület legutóbbi jelentése szerint az bevételek szintjét jelentős mértékben emelni kell.Üres az államkassza, lépni kell | Fotó: Pixabay

„Közép- és hosszútávon Romániának egy nagyobb mértékű kiigazítást kell végrehajtania, hogy biztosítsa a fenntarthatóságot. Világos, hogy a kiigazítás jelentős részét a költségvetési- és az adóbevételek növelése kell adja, mivel a költségvetési kiadások nőnek. A GDP 26 százalékát kitevő adóbevételekkel, amiben a társadalombiztosítási hozzájárulások is benne vannak, Románia nagyon le van maradva a hasonló fejlettségi szintű országok (Lengyelország – 36 százalék, Magyarország 36,3 százalék) mögött. Ennek a lemaradásnak az okai közismertek: az adóbehajtás alacsony hatásfoka, a kedvezmények és mentességek tömkelege, ami szűkíti az adóalapot, a közép-kelet-európai országokéhoz képest alacsony adókulcsok” – olvasható a dokumentumban.

 A testület szerint a korrekciónak az adórendszer méltánytalanságainak a megszüntetésével kellene kezdődnie. „Az egységes adókulcs egyik előnye az adófizetők azonos módon való kezelése, ami elveszett a számos kivétel és felmentés révén. Éppen ezért, az adóreformnak az adózási privilégiumok és méltánytalanságok megszüntetésével kellene kezdődnie, hogy az adózás egyforma és arányos legyen, függetlenül a tevékenység jellegétől és szerveződési formájától” - hangsúlyozzák az Adótanács szakemberei.

Hasonló szellemben nyilatkozott Adrian Vasilescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnökének a tanácsadója is. „Elkerülhetetlen módon a nagyobb adók felé tartunk, mivel jelenleg az adóknak a GDP-hez való aránya tekintetében az utolsó helyen állunk az Európai Unióban. Ez a személyes véleményem, nem a BNR álláspontja. A bevételek 27 százalékot tesznek ki, de 40 százalékot szeretnénk elkölteni. Ez nem áll össze. Nehéz adókat emelni, mivel a lakosságot megviselte az infláció, csökkent a vásárlóerő, azonban Románia már elkésett ezzel az intézkedéssel. Ezt már régebben meg kellett volna lépni” – nyilatkozta Vasilescu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?