banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Adómentességet kérnek a vendéglátósok a minimálbérrel fizetett alkalmazottaik számára

A kedvezmény korlátozott ideig, maximum 5 évig lenne érvényben.

Miközben Ludovic Orban tavaly még arról beszélt, hogy az lenne normális, ha mindenki fizetne jövedelemadót, amivel, bár csak elvi szinten, de Klaus Iohannis államfő is egyetértett, jelenleg ismét téma az adómentességet élvezők körének a kiszélesítése. A minimálbérek adómentessé tétele az USR-PLUS vesszőparipája, amit sikerült beleerőltetniük a kormányprogramba is.

A vendéglátóipari munkáltatók most azzal az ötlettel rukkoltak elő, hogy az ágazatban dolgozó minimálbéreseket mentesítsék a személyi jövedelemadó fizetése alól. „A kormány képviselőivel folytatott megbeszélések tárgya főleg a nyitás, illetve a 2020-ra és 2021-re vonatkozó kártalanítás, vagy kompenzálás. (…) A HORA előterjesztett még egy javaslatot, hogy a korlátozó intézkedések miatt az ágazatot sújtó munkaerőhiányra való tekintettel, az elkövetkező 3-5 évben az alkalmazottak 0 százalék adót fizessenek a minimálbér után” – nyilatkozta Daniel Mischie, a szálloda- és vendéglátóipari vállalkozókat tömörítő HORA elnöke.

A kormány, úgy tűnik, nem zárkózik el az ötlet elől. „A kormánykoalíció a kormányprogramban felvállalta, hogy a jövő évi költségvetés függvényében egy ágazatban, kísérleti jelleggel bevezeti ezt az intézkedést. Mi, a gazdasági minisztériumban azt szeretnénk, ha a turizmus és a vendéglátás része lenne ennek a projektnek” – nyilatkozta Paul Ene, a Gazdasági, Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium államtitkára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Romániában jelenleg az informatikusok és az építőipari dolgozók mentesülnek a jövedelemadó fizetése alól, a bérük összegétől függetlenül. Erősen megkérdőjelezhető, hogy méltányos-e a két ágazatnak nyújtott kedvezmény, figyelembe véve, hogy az informatikusok a legjobban kereső munkavállalók. Az adókedvezmény miatt éves szinten hozzávetőleg 3 milliárd lej bevételtől esik el az államkassza.

A jövedelemadó elengedése mellett a vendéglátósok a teljes nyitást is szorgalmazzák, június 1-i hatállyal, többek között arra hivatkozva, hogy a dolgozók 80 százaléka be van oltva.

(A nyitókép illusztráció | Forrás: MTI)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?