Adómentességgel segíti a kormány a vendéglátóipari cégeket

Kilencven napra mentesülnek az ágazatspecifikus adó befizetésének kötelezettsége alól a vendéglátóipari cégek - egyebek mellett ezt írja elő az a sürgősségikormányrendelet-tervezet, amelyet kedden tettek közzé a pénzügyminisztérium honlapján.

A vendéglátóiparra a 2017-ben érvénybe lépett, 2016/170-es (ún. HoReCa) törvény vetett ki specifikus adót, amelyet a szállodáknak, vendéglőknek, bároknak és kávézóknak különböző paraméterek szerint, féléves leosztásban, két egyenlő részben, a félévet követő hónap 25. napjáig kell befizetniük.

A jogszabály meghatározza azt is, hogy miként kell levonni a kilencvennapos adómentes időszakot a 365 napos pénzügyi évből - tudható meg az indoklásból. Az így újraszámolt adót szintén két egyenlő részre osztják, az első felét július 25-éig kell befizetni. A kezdeményezők szerint a jogszabály jótékony hatással lesz a turisztikai cégek pénzforgalámra (cash-flow).

A romániai szállodák szövetségének elnöke, Călin Ile június eleji becslése szerint a hazai vendéglátóipar idei vesztesége megközelíti az egymilliárd eurót.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?