banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Újságírók adómentessége: az államfő visszaküldte a parlamentnek a törvényt

Visszaküldte az államfő a parlamentnek megfontolásra azt a törvényt, amelynek értelmében mentesülnének a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól az újságírók, valamint a rádióknál, televízióknál dolgozó műszaki személyzet. Az adómentesség a szellemi tulajdonjogból származó jövedelmükre is vonatkozna.

A Titus Corlăţean szenátusi elnöknek elküldött, a jogszabály újbóli megfontolására vonatkozó igénylésében Klaus Johannis többek között az újságírói tevékenységnek a törvénybe foglalt meghatározását kifogásolja, hangsúlyozva, hogy a parlamentnek felül kellene vizsgálnia a megadott definíciót és összhangba kellene hoznia azt egyrészt az adótörvénykönyv normatív tartalmával, másrészt a média tevékenységére vonatkozó más törvényekkel.

Az államfő ugyanakkor hangsúlyozza, egy bizonyos adónem bevezetésekor vagy egy adómentesítésre vonatkozó döntés jogszabályba foglalásakor a törvényhozóknak minden esetben szem előtt kell tartaniuk olyan minimális feltételeket, mint a méltányosság, arányosság, észszerűség vagy diszkriminációmentesség.

"Meglátásunk szerint objektív, társadalmilag és gazdaságilag megalapozott indoklás kell hogy szolgáljon minden olyan adópolitika alapjául, amely valamilyen megkülönböztető eljárást vezet be adófizetői kategóriák szerint" - fogalmaz Johannis, aki szerint a törvény indoklásából nem derül ki, hogy mely gazdasági-társadalmi szükségszerűség vagy konjunkturális helyzet indokolná, hogy az újságírói tevékenységet folytató magánszemélyek mentesüljenek a jövedelemadó befizetése alól.

Az olyan érvek, mint "a romániai média nehéz gazdasági helyzetben van", vagy "mind szolgáltatók, mind munkaerő tekintetében szűkül a hazai médiapiac" - bár valós állítások -, nem helyettesíthetik a törvénykezdeményezés megfelelő indoklását - vélekedik. Az államfő a 2000/24-es törvényre hivatkozva azt állítja, a jogszabály indoklásának tartalmaznia kellene egy "konkrét és valós felmérést, amelyet konkrét, releváns adatok/információk/statisztikák támasztanak alá, valamint egy objektív értékelést az érintett ágazat dinamikájáról", ami megindokolná az adómentesség bevezetését.

(Nyitókép forrása: epochtimes.ro)

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?