banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

1,6 millió munkavállaló keres minimálbért, az arányuk a vendéglátóiparban a legnagyobb

A vendéglátósok közel kétharmadát fizetik bruttó 2 230 lejjel a főnökeik.

A vendéglátóipari dolgozók 60,6 százalékát minimálbéren tartják a munkaadóik, derül ki a Syndex Románia tanácsadó cég Minimálbér és tisztességes életszínvonal. A mítoszoktól a lehetőségekig. című tanulmányából. A zömük a valóságban többet keres, a borravalónak köszönhetően, azonban ez a helyzet sem a munkavállalónak, sem pedig az államnak nem jó, kizárólag a munkáltató profitál belőle.

2020 végén 1,2 millió romániai dolgozót fizettek a törvény által minimumként megszabott bruttó 2 230 lejjel. Ha ehhez hozzáadjuk azokat, akik a felsőfokú végzettségűek, illetve az építőipari dolgozók számára megállapított minimálbért keresték meg, akkor az összlétszám 1,6 millióra főre nő.

A szárazföldi fuvarozási ágazatban 48,8 százalék a minimálbéresek aránya, az élelmiszeriparban 44,5, a kiskereskedelemben pedig 42,2 százalék. A minimálbérrel fizetett alkalmazottak részaránya az informatikai szolgáltatások, a gépjárműgyártás és a közoktatás terén a legalacsonyabb, 7,2, 7,5, illetve 3,6 százalék.

A sok minimálbérest foglalkoztató ágazatok között csak kettő van, ahol az elmúlt években csökkent a cégek száma: a készruhagyártás és a kiskereskedelem. Előbbi visszaszorulóban van, a gazdaságon belüli súlya fokozatosan csökken, utóbbi esetében azonban a jelenség a nemzetközi áruházláncok térnyerésével magyarázható.

Ștefan Guga, a tanulmány szerzője szerint a hazai bérek alacsonyak a gazdaság termelékenységéhez képest. „Ha megnézzük a termelékenység és a munkaerő költségek arányát, akkor azt látjuk, hogy 2019-ben a romániai munkaerő volt átlagban a legtermelékenyebb az Európai Unióban. Nem a termelékenység abszolút értékéről van szó, hanem arról, ahogy a bérekhez aránylik. Tehát még egy intenzív béremelések jellemezte időszakot követően is jelentős aránytalanság van a termelékenység és a fizetések között, de ez az aránytalanság pont az ellentéte annak, amiről oly gyakran hallunk: a bérek túl alacsonyak a termelékenységhez képest. Még abban a valószínűtlen helyzetben is, hogy megállna a termelékenység növekedése, Románia jelentős béremeléseket engedhetne meg magának, anélkül, hogy elvesztené az olcsó és termelékeny munkaerőt illetően a vezető pozícióját” – mondta Ștefan Guga.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?